Categorieën
Blog

Badkamer stinkt naar rotte eieren, wat nu?!

In deze blog vertellen we je hoe terugkerende stank in je badkamer ontstaat, hoe je deze aanpakt en voorkomt. Op naar een frisse badkamer!

Zodra je de deur van de badkamer opentrekt, komt je een vieze, stinkende geur van rotte eieren tegemoet. En dat terwijl je de badkamer pas nog grondig hebt schoongemaakt! Daar gaat je ontspannende bad of je warme douche na een lange dag werken.
Vandaag vertellen we je hoe terugkerende stank in je badkamer ontstaat, hoe je deze aanpakt en voorkomt. Op naar een frisse badkamer!

Vandaag vertellen we je hoe terugkerende stank in je badkamer ontstaat, hoe je deze aanpakt en voorkomt. Op naar een frisse badkamer!

Waar komt de stank uit een badkamer vandaan? 

Allereerst is het belangrijk om te weten waardoor de stankoverlast in je badkamer ontstaat. De onaangename geur ontstaat op plekken waar zich eenvoudig bacteriën ophopen, zoals de afvoer van je wastafel, je doucheputje of je badputje.

Er spoelt van alles door deze afvoer heen: zeepresten, haren en huidschilfers. Dit kan zich ophopen en je afvoer na verloop van tijd blokkeren. Doordat het water vervolgens niet goed meer wegspoelt, ontstaat de vieze putlucht. Je badkamer stinkt naar rotte eieren!

Oplossing voor een stinkend doucheputje

Gelukkig heeft Stienstra Joure enkele tips om de stank in je doucheputje aan te pakken. Je kunt natuurlijk direct kiezen voor een chemische ontstopper, maar wist je dat je met huishoudelijke middeltjes vaak al een heel eind komt? We zetten een aantal oplossingen voor een stinkend doucheputje voor je op een rij.

Er spoelt van alles door deze afvoer heen: zeepresten, haren en huidschilfers. Dit kan zich ophopen en je afvoer na verloop van tijd blokkeren. Doordat het water vervolgens niet goed meer wegspoelt, ontstaat de vieze putlucht. Je badkamer stinkt naar rotte eieren!

1. Baking Soda

Baking soda wordt ook wel zuiveringszout genoemd. Dit fantastische, milieuvriendelijke poeder is niet alleen geschikt voor bakken, maar wordt ook al jarenlang op allerlei manieren gebruikt in het huishouden.

Stinkt je doucheputje nog maar net? Mix dan 1/4e deel baking soda met 1 deel water en spoel dit door het doucheputje. Spoel 5 minuten later na met heet water. Doordat vieze geuren zich hechten aan het zuiveringszout, is de kans groot dat je het probleem hiermee al oplost!

Wist je dat baking soda ook effectief is tegen schimmel in je badkamer? Maak je tegels en voegen daarom ook meteen even schoon, voor een heerlijk frisse badkamer.

2. Koffieprut

Het klinkt misschien gek, maar zelfs koffieprut kan de vieze geur in je doucheputje helpen bestrijden. Dat komt omdat koffie een natuurlijke geurvreter is. Spoel overgebleven koffieprut daarom met heet water door je doucheputje en herhaal dit een aantal dagen op rij. Is de koffiegeur verdwenen? Dan is de stank hopelijk ook weg.

3. Soda en Azijn

Is de vieze geur na behandeling met baking soda en koffieprut nog steeds niet verdwenen? Dan kun je zelf gootsteenontstopper maken van soda en azijn. Dat doe je als volgt:

  1. Giet een kopje met soda door je afvoerputje. 
  2. Wacht 5 minuten, giet daarna een kopje azijn door de afvoer. 
  3. Het mengsel borrelt nu in je putje en kan zelfs omhoog komen, laat dit 2 uur inwerken.
  4. Neem kokend water en laat dit kort afkoelen, voordat je het door het afvoerputje giet. 

Het kan verstandig zijn om je afvoerputje maandelijks preventief te ontstoppen met je eigen gootsteenontstopper. Zo voorkom je dat de vieze geur terugkeert en geniet je van een blijvend frisse badkamer.

4. Chemische schoonmaakmiddelen

Wil je meteen met grof geschut aan de slag? Dan koop je misschien liever direct een chemische gootsteenontstopper. Wees je er wel van bewust dat regelmatig gebruik schadelijk kan zijn voor je leidingen.

Incidenteel gebruik van chemische ontstopper is geen probleem, maar gebruik dit middel zeker niet maandelijks.

Een stinkend doucheputje voorkomen 

Nu je de vieze geur uit de afvoer hebt verwijderd, ben je natuurlijk ook nieuwsgierig hoe je ervoor zorgt dat de stank niet terugkeert. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om een stinkend doucheputje te voorkomen. 

  1. Spoel je doucheputje na het douchen altijd nog even na met heet water. Daarmee spoel je achtergebleven zeepresten weg en verklein je de kans dat deze resten zich ophopen. 
  2. Ook haren zijn een grote boosdoener! Naast het veroorzaken van een vervelende geur, kunnen ze er ook voor zorgen dat het water niet meer goed wegloopt. Zorg er daarom voor dat je achtergebleven haren direct na het douchen weghaalt. Controleer iedere week of er haren vastzitten in de afvoer en verwijder deze zo goed mogelijk. 
  3. Ontstop je doucheputje iedere maand preventief. Doe dit dus niet met een chemische ontstopper, om beschadiging van je leidingen te voorkomen. Kies liever voor je eigen gootsteenontstopper van soda en azijn. 

Vloerverwarming in je badkamer leggen?

Heb je vloerverwarming? Dan hebben we nog een extra tip voor je: zorg ervoor dat de vloerverwarming minimaal 50 centimeter vanaf het doucheputje ligt. De verwarming kan namelijk zorgen voor het uitdrogen van het putje, waardoor ook stank ontstaat.

Blijf je last houden van een stinkende geur in je badkamer, na het toepassen van deze tips? Neem gerust contact op: info@stienstrajoure.nl | 0513 – 414413. 

Gelukt met het opfrissen van je badkamer? Wellicht is het artikel ‘schoonmaken van je badkamer‘ ook interessant voor je?

Als je eenmaal enthousiast bent geworden over het schoonmaken van je badkamer, is het een goed idee om ook de tegelvloeren aan te pakken. Dit zal zeker geen overbodige inspanning zijn. Lees hiervoor onze blog over tegelvloer(en) schoonmaken.