Alles wat je wilt weten over de Japandi stijl in je badkamer

Ontdek alles over de Japandi stijl en hoe je deze kunt toepassen in je eigen badkamer: van het kleurenpalet en de materialen tot praktische tips en accessoires.

Ben jij er ook klaar mee dat je badkamer altijd rommelig aanvoelt? En wil je wanneer je je badkamer binnenloopt een en al ontspanning ervaren? Dan is een badkamer in de Japandi stijl iets voor jou. Wij merken dat steeds meer mensen kiezen voor een Japandi badkamer. Dit komt onder andere door de rustgevende sfeer die deze stijl uitstraalt. De combinatie van Japanse en Scandinavische ontwerpen zorgt ervoor dat jij volledig kunt ontspannen in jouw badkamer.

In deze blog ontdek je alles wat je moet weten over de Japandi stijl en hoe je deze kunt toepassen in je eigen badkamer. Van het kleurenpalet en de materialen tot praktische tips en accessoires, wij geven je alle informatie en inspiratie die je nodig hebt. Lees snel verder om erachter te komen hoe jij jouw badkamer omtovert tot een Japandi stijl badkamer.

Wat is de Japandi stijl?

De Japandi stijl is een unieke mix van Japanse en Scandinavische ontwerpen. Deze stijl combineert de rust en eenvoud van het Japanse interieur met de functionaliteit en gezelligheid van het Scandinavische interieur. De naam ‘Japandi’ is een samenvoeging van ‘Japan’ en ‘Scandi’. Zoals misschien wel duidelijk is, geeft dit de twee invloeden in deze stijl weer.

De oorsprong van de Japandi stijl ligt in de gezamenlijke waardering voor minimalisme en natuur. Bij zowel Japanse als Scandinavische ontwerpen ligt de focus op eenvoudige, veelal ronde en rechthoekige vormen, natuurlijke materialen en een gevoel van rust. Deze gedeelde waarden hebben geleid tot het samenvoegen van de twee stijlen tot de Japandi stijl.

Japandi, Wabi-Sabi of Hygge?

Heb je wel eens gehoord van ‘Wabi-Sabi’ en ‘Hygge’? Dit zijn stijlen die regelmatig worden verward met de Japandi stijl. Dat is ook niet zo vreemd, want er is veel overlap tussen deze stijlen. Toch zijn er wel aspecten die elke stijl eigen maken.

Japandi
Door het beste van Japanse en Scandinavische ontwerpen samen te voegen, combineert Japandi minimalisme met functionaliteit. Deze stijl legt de nadruk op strakke lijnen, natuurlijke materialen en een rustig kleurenpalet. Het resultaat is een rustige en praktische ruimte.

Wabi-Sabi
Wabi-Sabi draait om het waarden van imperfectie. Deze Japanse filosofie omarmt natuurlijke materialen en onvolkomenheden. Het gaat om eenvoud en zuiverheid. Zo zie je in een Wabi-Sabi interieur vaak ruwe texturen, aardetinten en handgemaakte elementen die de unieke en imperfecte kant van de materialen benadrukken.

Hygge
Hygge is een Deense stijl die zich richt op gezelligheid, comfort en een gevoel van welzijn. Het draait om het creëren van een warme en uitnodigende sfeer, vaak met zachte verlichting, comfortabele meubels en gezellige accessoires. Hygge gaat over genieten van de kleine dingen in het leven en het creëren van een knusse, ontspannende omgeving.

Belangrijkste verschillen tussen de stijlen
Hoewel Japandi, Wabi-Sabi en Hygge allemaal een gevoel van rust en comfort nastreven, doen ze dit dus op verschillende manieren. Japandi combineert eenvoud en doelmatigheid, Wabi-Sabi focust op onvolkomenheden en natuurlijke materialen, en Hygge is gericht op knusheid.

Voordelen van de Japandi stijl in de badkamer

Nu de verwarring uit de lucht is over de verwante stijlen en we weten hoe de Japandi stijl zich onderscheid van Wabi-Sabi en Hygge, gaan we kijken naar de voordelen van de Japandi stijl.

Het toepassen van de Japandi stijl in je badkamer heeft verschillende voordelen. De Japandi stijl brengt rust en een ontspannen sfeer in je badkamer door het gebruik van neutrale kleuren en eenvoudige vormen. De stijl staat verder bekend om zijn praktische ontwerpen. Alles in de badkamer heeft een doel. Je hebt hierdoor niet alleen een aantrekkelijke ruimte, maar de badkamer werkt ook goed in het dagelijks gebruik.

Met de Japandi stijl creëer je een opgeruimde en overzichtelijke badkamer. Dit biedt de mogelijkheid om de ruimte optimaal te benutten. De focus ligt op het belang en de kwaliteit van elk element, wat leidt tot een interieur zonder overbodige items. Daarnaast maakt de Japandi stijl veel gebruik van natuurlijke materialen zoals hout en bamboe. Deze elementen brengen een warme en uitnodigende sfeer in je badkamer.

Japandi vormgeven in de badkamer

Er zijn een aantal manieren waarmee je de Japandi stijl vormgeeft in je badkamer. Maar hoe zorg je er met verschillende elementen voor dat jouw badkamer in een Japandi badkamer verandert? Om je hier wegwijs in te maken zullen we ingaan op de kleuren, materialen en vormen die deze stijl kenmerken.

Kleurenpalet
In een Japandi badkamer ligt de nadruk op natuurlijke, aardse tinten. Kleuren zoals beige, wit, zachtgrijs en houttinten vormen het kleurenpalet. Deze kleuren creëren een rustige en ontspannen sfeer. De neutrale tinten zorgen voor een gevoel van ruimte en eenvoud.

Materialen
De materialen die worden gebruikt voor een Japandi badkamer zijn voornamelijk natuurlijk. Hout, steen en bamboe zijn veelgebruikte opties. Deze materialen brengen een stukje natuur in de badkamer en dragen bij aan een samenhangende uitstraling. Natuurlijke texturen, zoals de nerf van hout of de ruwe afwerking van steen, spelen een belangrijke rol in het totaalbeeld.

Vormen
De vormen in een Japandi badkamer zijn strak en eenvoudig. Ontwerpen zijn doelgericht en hebben geen overbodige decoraties. Strakke lijnen en simpele vormen zorgen voor een opgeruimde, georganiseerde ruimte. Dit draagt bij aan een rustige omgeving.

Tips om de Japandi stijl toe te voegen aan je badkamer

Inmiddels weet je hoe je in de basiselementen een Japandi badkamer vormgeeft. De volgende stap is dan om de Japandi stijl verder toe te voegen aan je badkamer. We snappen dat het best lastig is om te bedenken waar je moet beginnen of wat je moet toevoegen. Daarom hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Zo tover jij je badkamer volledig om naar Japandi.

Accessoires en decoratie
Om de Japandi stijl in je badkamer te brengen kun je gebruik maken van simpele accessoires. Denk aan houten zeepdispensers, bamboe matten en planten. Deze items voegen een natuurlijk element toe zonder de ruimte te overladen. Het is hierbij belangrijk om het overzichtelijk te houden, zodat de badkamer rustig en opgeruimd blijft.

Verlichting
Verlichting speelt een belangrijke rol in de Japandi stijl. Gebruik zacht, natuurlijk licht waar mogelijk. Je zou kunnen kiezen voor subtiele wandlampen of plafondverlichting, die goed passen in deze stijl. Vermijd opvallende lichtbronnen. Het doel is om een warme en uitnodigende sfeer te creëren met subtiele verlichting.

Meubilair
Bij het kiezen van meubels voor je Japandi badkamer, ga je voor strakke en functionele opties. Meubels met rechte lijnen en eenvoudige vormen passen perfect in deze stijl. Denk aan houten badmeubels, planken met een rustig ontwerp en neutrale opbergoplossingen. Het meubilair moet zowel praktisch als stijlvol zijn, zonder overbodige versieringen.

Planten
Groene planten voegen een fris en natuurlijk element toe aan je Japandi badkamer. Neem bijvoorbeeld eenvoudig te onderhouden planten zoals varens, vetplanten of een kleine bonsai. Planten brengen niet alleen kleur in de ruimte, maar dragen ook bij aan een rustgevende sfeer. Zorg ervoor dat de planten in potten of houders staan die passen bij de rustige uitstraling van de rest van de badkamer.

Badtextiel
Hoogwaardige, zachte handdoeken en badjassen in neutrale tinten passen goed in een Japandi stijl badkamer. Het voegt niet alleen comfort toe, maar versterkt ook de rustige en natuurlijke sfeer van de Japandi stijl. Je kunt onder andere kiezen voor materialen zoals katoen of linnen, die goed passen bij de natuurlijke elementen van deze stijl.

Japandi stijl in jouw badkamer? Laat je inspireren bij Stienstra Joure.

Je hebt nu alles kunnen lezen over de Japandi stijl en hoe deze toe te passen in je badkamer. We hopen dat je een beter beeld hebt van wat de Japandi stijl is, de voordelen ervan, en hoe je deze stijl kunt onderscheiden van Wabi-Sabi en Hygge. Daarnaast hebben we praktische tips gegeven om de Japandi stijl toe te voegen aan je badkamer, zoals het gebruik van natuurlijke materialen, eenvoudige vormen en passende accessoires.

Ben je geïnspireerd en wil je meer zien of weten? Kom vooral langs in onze showroom in Joure. Onze deskundigen staan klaar om je te helpen bij het creëren van jouw ideale Japandi badkamer. Graag tot snel!