Categorieën
Blog

Water- en energie besparende tips voor in je badkamer 

Water- en energiebesparing in je badkamer is eenvoudiger dan je denkt. Met deze tips kun je moeiteloos je verbruik verminderen en bijdragen aan een duurzamer gebruik.

In de badkamer kan veel water verloren gaan, maar er zijn tal van eenvoudige en praktische manieren om dat te voorkomen. Deze blog geeft tips en tricks om je badkamer efficiënter en water- en energiebesparender te maken. Of je nu een douchekop vervangt, een timer instelt of naar nieuwe kraantechnologie kijkt, elke kleine aanpassing kan een groot verschil maken. Deze blog biedt acht concrete tips, van simpele oplossingen zoals een waterbesparende douchekop tot innovatieve technieken zoals een warmtewisselaar. Samen kunnen ze je badkamer een stuk zuiniger maken zonder dat je inlevert op comfort.

Water besparen badkamer

Waarom water besparen?

Waterbesparing in de badkamer is belangrijk om verschillende redenen. Ten eerste draagt het bij aan het behoud van schaarse natuurlijke hulpbronnen. Hoewel water hier in Nederland vanzelfsprekend lijkt, kan het verminderen van je watergebruik helpen bij het beschermen van het milieu. Daarnaast bespaar je op je waterrekening en verlaag je het energieverbruik. Minder water verwarmen betekent ook minder gas of elektriciteit verbruiken. Bewust omgaan met water is goed voor zowel de planeet als je portemonnee.

Waarom water besparen

Tip 1: waterbesparende douchekop

Een oude douchekop vervangen door een nieuwe waterbesparende douchekop kan je waterverbruik enorm verminderen. Zo’n moderne douchekop mengt lucht door het water en vermindert de hoeveelheid water die je daadwerkelijk gebruikt. Een waterbesparende douchekop is namelijk net zo prettig als een traditionele, maar je kunt er wel 30% tot 50% water mee besparen. Hierdoor verbruik je minder water én minder energie, omdat er minder water hoeft te worden verwarmd. Dit maakt het een eenvoudige manier om je badkamer een stuk efficiënter te maken, zonder dat je je dagelijkse douche-ervaring hoeft op te offeren.

Water besparen douchekop

Tip 2: gebruik een timer

Een timer gebruiken tijdens het douchen kan je helpen om bewuster om te gaan met je douchetijd. Door een timer in te stellen, bijvoorbeeld op je telefoon of met een keukenwekker, krijg je een duidelijk signaal wanneer het tijd is om je douchebeurt af te ronden. Deze eenvoudige truc maakt het makkelijk om binnen een redelijke tijd klaar te zijn, zodat je waterverbruik vermindert zonder veel moeite. Het instellen van limieten helpt om het watergebruik onder controle te houden en zorgt ervoor dat je snel gewend raakt aan kortere douchesessies.

Timer douchen

Tip 3: waterbesparend toilet

Een waterbesparend toilet kan een groot verschil maken in je waterverbruik, vooral als het is uitgerust met een dubbele spoelknop. Deze knop geeft je de keuze tussen een kleine spoelbeurt voor vloeibaar afval en een volledige spoeling voor vast afval. Deze eenvoudige functie vermindert het waterverbruik aanzienlijk, omdat je alleen de hoeveelheid water gebruikt die echt nodig is. Met deze technologie kun je tot wel 50% minder water verbruiken bij elke spoelbeurt. Het is een slimme manier om water te besparen zonder in te leveren op functionaliteit of hygiëne.

Waterbesparend toilet

Tip 4: ééngreeps mengkraan in plaats van tweegreeps mengkraan

Een ééngreeps mengkraan combineert de bediening van warm en koud water in één hendel. Daarmee stel je eenvoudig de watertoevoer en temperatuur tegelijk in. In tegenstelling tot een tweegreeps mengkraan, die aparte knoppen heeft voor warm en koud water, kun je met een ééngreeps kraan sneller de gewenste temperatuur vinden. Je bespaart tijd en water, omdat je niet hoeft te rommelen met twee knoppen om de juiste balans te krijgen. Het gebruiksgemak van een ééngreeps kraan betekent dat je direct de temperatuur kunt instellen en minder water verspilt. Een slimme aanpassing die eenvoudig bijdraagt aan efficiënter waterverbruik!

ééngreeps mengkraan

Tip 5: douche minder warm

De temperatuur van je douchewater aanpassen is een eenvoudige manier om energie te besparen. Door iets kouder te douchen, hoeft er minder energie gebruikt te worden om het water op te warmen. Dit bespaart niet alleen energie, maar helpt ook om je douchetijd te verkorten, omdat je misschien eerder klaar bent als het water minder warm is dan normaal. Een paar graden kouder douchen en minder lang onder de douche staan, maken een merkbaar verschil in je water- en energieverbruik.

Minder warm douchen

Tip 6: druppende kranen repareren of vervangen

Lekkende kranen kunnen ongemerkt veel water verspillen. Een enkele druppelende kraan lijkt misschien onschuldig, maar kan al snel honderden liters per jaar aan verspilling opleveren. Om dit waterverlies te voorkomen, is het belangrijk om lekkende kranen op tijd te repareren of te vervangen. Begin met het inspecteren van de pakkingen en sluitringen, omdat versleten onderdelen vaak de oorzaak zijn van lekkages. Vervang deze tijdig of schakel een vakman in voor hulp. Een goed functionerende mengkraan levert niet alleen een beter gebruiksgemak, maar draagt ook bij aan het verminderen van onnodig waterverbruik.

Lekkende kraan repareren

Tip 7: douche met warmtewisselaar

Een douche met een warmtewisselaar is een slimme manier om energie te besparen. Deze technologie wint warmte terug uit het wegstromende afvalwater en gebruikt dit om het koude water dat binnenkomt alvast voor te verwarmen. Zo hoeft de boiler minder energie te verbruiken om het water tot de gewenste temperatuur te brengen. Dit resulteert in lagere energiekosten, omdat je minder energie nodig hebt om te douchen. Bovendien is het goed voor het milieu, omdat het je totale energieverbruik verlaagt. Een douche met warmtewisselaar is dus een investering die op de lange termijn aanzienlijke besparingen oplevert.

Warmtewisselaar douche

Tip 8: water hergebruiken

Het opvangen en hergebruiken van water is een slimme manier om verspilling tegen te gaan. Regenwater bijvoorbeeld, kun je eenvoudig opvangen in een regenton en gebruiken om je planten water te geven of om je auto te wassen. Een andere optie is grijs water, afkomstig van je douche of wastafel, opnieuw te gebruiken voor het doorspoelen van het toilet. Deze methodes helpen om drinkwater te besparen, omdat je water dat anders ongebruikt weg zou stromen, toch nuttig kunt inzetten. Hergebruik van water vraagt om een beetje planning en misschien wat aanpassingen in je routine, maar het levert een aanzienlijke besparing op voor zowel het milieu als je portemonnee.

Regenton hergebruik water

Tips om direct mee aan de slag te gaan!

In deze blog heb je acht praktische tips gekregen om water te besparen in je badkamer. Door bijvoorbeeld een waterbesparende douchekop te installeren, korter en minder warm te douchen, of een timer te gebruiken, maak je al een groot verschil. Ook een waterbesparend toilet, een ééngreeps mengkraan of een douche met warmtewisselaar dragen bij aan efficiënter gebruik van water en energie. Verder is het repareren van lekkende kranen en het hergebruiken van regenwater eenvoudige manieren om bewuster met je waterverbruik om te gaan.

Hoewel Stienstra Joure geen installatiebedrijf is, vind je in onze showroom een breed assortiment aan sanitaire producten die bijdragen aan water- en energiebesparing in je badkamer. Daarnaast bieden we een compleet assortiment in badkamers, toiletten, keukentegels en tegelvloeren. Kom langs in Joure en laat je inspireren door de vele mogelijkheden die we bieden om je badkamer zowel stijlvol als duurzaam te maken!