Categorieën
Blog

Waarom Portugese tegels? Duurzame en decoratieve blikvangers

Na het lezen van deze blog weet je alles over de geschiedenis, eigenschappen, soorten, toepassingen en het onderhoud van Portugese tegels.

Naast het badmeubilair en de inrichting, drukken tegels een stempel op de sfeer die je badkamer uitademt. Als je op zoek gaat naar nieuwe tegels voor je badkamer, kom je misschien ook Portugese tegels tegen. Ben je op zoek naar iets unieks? Dan vormen deze tegels een interessante keuze en moet je zeker even verder lezen.

Bekend vanwege hun opvallende patronen, voegen deze unieke blikvangers een bijzonder element toe aan iedere ruimte. In deze blog vertellen we je alles wat je erover wilt weten. Je leest over de belangrijkste kenmerken en ontdekt waarom deze mooie tegels ideaal zijn voor moderne badkamerontwerpen. Ook vertellen we hoe je ze langdurig mooi houdt met praktische onderhoudstips. Lees dus snel verder.

Cementtegels

Portugese tegels: een geschiedenis

Laten we eerst eens kijken naar het ontstaan van deze tegelsoort. Daarvoor moeten we helemaal terug naar de middeleeuwen, toen de Moren de tegels naar Portugal brachten. Toen de Portugezen deze tegels zelf gingen maken, noemden ze het “azulejos”. Azulejo verwijst naar het Arabische “al zellige”, wat vrij vertaald gepolijst steen betekent.

Het ontwerp van de tegels was destijds vrij eenvoudig. Naast een decoratieve functie, hadden Portugese tegels ook een praktische functie: ze hielpen om de binnentemperatuur in gebouwen te reguleren. Vanaf de 16e eeuw bevatten de tegels steeds meer complexe afbeeldingen en scènes. Deze unieke ontwerpen, vaak in blauw-witte designs, vormen een van de redenen dat Portugese tegels zo geliefd zijn in zowel historische als moderne interieurs. Ze vertegenwoordigen nog altijd cultureel erfgoed.

Oorsprong Portugese tegels

Productieproces: traditioneel en modern

Portugese tegels kennen een specifiek productieproces, waarbij traditioneel vakmanschap wordt gecombineerd met moderne technieken. De meeste tegels worden tegenwoordig gefabriceerd in Portugal, maar ook in Italië, Frankrijk en Spanje staan gespecialiseerde fabrieken. Iedere tegel wordt geproduceerd tijdens een zorgvuldig productieproces, waarbij vaardigheid en geduld centraal staan.

Het soort Portugese tegel is bepalend voor het productieproces dat eraan voorafgaat. Twee veel voorkomende varianten zijn keramische Portugese tegels en de Portugese cementtegels. Deze soorten worden ieder gekenmerkt door een specifiek productieproces en eigenschappen.

Productie tegels

Keramische Portugese tegels

Keramische Portugese tegels worden gemaakt van klei. De benodigde fijne klei wordt zorgvuldig gevormd en gesneden. Daarna ondergaan ze een glazuurproces. Na het beschilderen met traditionele of hedendaagse patronen, worden de tegels bij hoge temperaturen gebakken. Zo fixeert het glazuur en ontstaat er een slijt- en krasvaste toplaag, die de duurzaamheid van de tegel ten goede komt. Dankzij de dichte structuur van keramiek zijn deze Portugese tegels minder vatbaar voor vlekken en vocht.

Ben je geïnteresseerd in keramische tegels? Bij Stienstra Joure hebben we diverse soorten in ons assortiment.

Portugese keramische tegels

Portugese cementtegels

Portugese cementtegels worden handmatig gemaakt van cement, zand, kleurstoffen en water. Daarbij wordt een mal gebruikt. Ieder vakje in de mal heeft zijn eigen kleur, waarmee patronen en motieven ontstaan. Hierover wordt een toplaag van marmercomposiet met natuurlijke pigmentkleuren aangebracht. Na het afgieten wordt de mal afgestreken met een basismengsel van cement en zand.

De cementtegel wordt niet gebakken, maar onder hoge druk samengeperst. Hierdoor krijgt de tegel stevigheid. Het resultaat is een 16mm dikke tegel met een gekleurde toplaag van marmer en minerale pigmenten van 4 mm dikte. De handmatige productie van cementtegels geeft iedere tegel een unieke uitstraling. Geen twee tegels zijn exact gelijk!

Kleurrijke Portugese tegels

Dit kenmerkt Portugese tegels

Portugese tegels zijn geliefd vanwege een aantal specifieke kenmerken. Zo combineren ze traditionele kunst met moderne duurzaamheid. We verkennen hier de belangrijkste kenmerken. Ontdek hoe deze tegels kunnen bijdragen aan de sfeer en beleving in iedere ruimte.

Levendig en kleurrijk

Het meest opvallende kenmerk van Portugese tegels zijn natuurlijk de levendige, gevarieerde en kleurrijke patronen. Van prachtige geometrische ontwerpen tot sierlijke motieven. De felle kleuren en complexe designs maken elke Portugese tegel tot een klein kunstwerk. Dankzij de handgeschilderde patronen ademt iedere tegel een authentieke sfeer.

Portugese tegels kunnen op twee manieren bijdragen aan een interieur, afhankelijk van hoe ze worden toegepast. Zo kunnen de kleurrijke tegels een visuele blikvanger vormen. Tegelijkertijd kunnen ze ook op subtiele wijze bijdragen aan het kleurgebruik in een vertrek. Later duiken we dieper in de verschillende toepassingen van Portugese tegels.

Duurzaam

Portugese tegels zijn robuust en duurzaam. Nog een reden waarom ze zo’n populaire keuze vormen in keukens, badkamers en openbare ruimtes. Dit type tegel is bestand tegen slijtage en is eenvoudig te onderhouden. Daarbij weerstaan ze intensief gebruik en regelmatige reiniging zonder moeite en zonder dat daarbij kleurverlies optreedt.

Veelzijdig

Ben je op zoek naar tegels voor op wanden, vloeren, binnen of juist buiten? Wil je een rustieke sfeer creëren of juist een strakke, moderne uitstraling? Wat voor project je ook hebt, Portugese tegels passen er altijd bij. Dankzij hun aanpassingsvermogen zijn ze zeer geschikt voor de meest uiteenlopende toepassingen en woonstijlen. Deze veelzijdigheid draagt zeker bij aan de populariteit van de Portugese tegel. Portugese tegels badkamer

Portugese tegelsoorten

Eerder spraken we al over het verschil in productieproces tussen keramische Portugese tegels en Portugese cementtegels. Maar er zijn nog veel meer Portugese tegelsoorten, variërend van traditionele ontwerpen en productiewijzen tot moderne interpretaties. We geven een overzicht van de belangrijkste varianten.

Traditionele Azulejos

Keramische tegels met de kenmerkende blauwe en witte patronen noemen we de traditionele azulejos. Daterend uit de 16e eeuw kenmerkt deze stijl zich door weergaven van culturele taferelen en scènes uit de Portugese historie. Daarom zie je ze veel terug in historische gebouwen. De azulejos worden ook gebruikt om een historisch element toe te voegen aan oudere huizen of juist aan nieuwe gebouwen.

Cementtegels

We noemden eerder al Portugese cementtegels. Dit is een moderne interpretatie van de oorspronkelijke kleitegel. Door het samenpersen van cement, zand, marmerpoeder en kleurstoffen ontstaat een tegel met levendige kleuren en complexe patronen. De cementtegel geeft een moderne draai aan de traditionele Portugese azulejo.

Hydraulische tegels

Vergelijkbaar met cementtegels, wordt voor de productie van hydraulische tegels geen hitte gebruikt. Met behulp van een hydraulische pers worden de tegels gevormd. Dit resulteert in een uitermate sterke, zeer duurzame tegel. Ideaal voor toepassingen waar veel stevigheid gevraagd wordt, zoals bedrijfsruimten.

Geglazuurde keramische tegels

De moderne variant Portugese tegels. Dankzij de geglazuurde afwerking is deze tegel geschikt voor zowel vloeren als muren. Het glazuur zorgt niet alleen voor een mooie glanslaag, maar beschermt het oppervlak ook tegen vlekken. Daarom zijn geglazuurde keramische tegels een esthetisch aantrekkelijke en tegelijkertijd functionele oplossing voor bijvoorbeeld keukens en badkamers.

Betontegels

Nog een voorbeeld van een moderne toepassing van tegels met een Portugese print: betontegels. De traditionele grijze betontegel wordt vervangen door meer levendige decoraties en patronen. Zo ontstaat een esthetisch aantrekkelijke tegel die zeer geschikt is voor terrassen en buitenruimtes, met de voordelen van beton.

Variatie Portugese tegels

Toepassingen Portugese tegels

Goed, je weet dat Portugese tegels visueel aantrekkelijk zijn. Maar hoe kun je ze nu toepassen in verschillende ruimtes in je woning? We noemden de veelzijdigheid van deze tegel al als positief kenmerk. Daarover vertellen we je nu meer.

Wanden

Je ziet Portugese tegels misschien wel het meest toegepast op wanden. Dat is niet zo gek, want de kleurrijke, decoratieve tegels kunnen op verschillende manieren bijdragen aan de sfeer in een ruimte. Zet je ze in als levendige achtergrond? Kies je voor het plaatsen van Portugese tegels op een accentmuur, om op creatieve wijze de aandacht te trekken? Of laat je ze in de badkamer plaatsen rondom je wastafel of douche? Zo voegen Portugese tegels niet alleen sfeer toe, maar beschermen ze je muur tegelijkertijd tegen vocht.

Vloeren

Portugese tegels passen ook prachtig op vloeren, waarmee een unieke uitstraling ontstaat. Geef je keuken een mediterraans tintje of vul je badkamervloer met de mooie patronen. Deze duurzame vloer is gemakkelijk schoon te houden. En het grote voordeel? De decoratieve patronen zorgen ervoor dat vuiltjes en waterdruppels niet in het oog springen. Daarom zijn Portugese tegels extra geschikt voor veelgebruikte ruimtes, zoals je badkamer.

Douche

Hou je wel van een statement in je interieur? Dan kun je met Portugese tegels een visuele dimensie toevoegen aan je douche. De kleurrijke tegels vol patronen trekken de aandacht in je badkamer. Natuurlijk zijn ze ook praktisch in gebruik, omdat ze goed bestand zijn tegen vocht en slijtage.

Decoratief

Ben je enthousiast over de levendige kleuren en patronen van Portugese tegels, maar ben je bang dat ze je ruimte overweldigen? Zeker in kleine ruimtes zijn er ook andere manieren om deze mooie tegelsoort toe te passen. Gebruik ze om decoratieve accenten aan te brengen. Denk bijvoorbeeld aan een nisje, rondom je spiegel of andere kleine hoekjes in de badkamer. Zo voeg je toch kleur en patronen toe aan de ruimte, zonder dat het te veel wordt.

Portugese tegels in je badkamer? Praktische overwegingen

Denk je na over het aanbrengen van Portugese tegels in je badkamer? Dan zetten we een aantal praktische overwegingen voor je op een rij.

1. Denk allereerst goed na over het beste ontwerp voor jouw ruimte. Vul je de volledige ruimte met patronen, ga je voor een accentwand of kies je een klein, decoratief accent? Bedenk hoe de kleuren en patronen het beste tot hun recht komen in jouw badkamer. Vind je dit lastig? Stienstra Joure denkt hier natuurlijk graag over mee.

2. Kies vervolgens een Portugese tegel met een afwerking die geschikt is voor gebruik in de badkamer. In deze vochtige ruimte is een glazuurlaag sterk aan te raden. Zo voorkom je dat water en vlekken in de tegels trekken.

3. Denk ook na over het onderhoud. Portugese tegels zijn van zichzelf een duurzame keuze. Toch is het voor je badkamer verstandig om te kiezen voor een tegelsoort die geschikt is voor natte ruimtes. Zo behoud je langdurig de esthetische en functionele waarde van de tegel.

Portugese tegels wand

Portugese tegels onderhouden doe je zo!

Zoals gezegd staan Portugese tegels bekend om hun duurzaamheid en eenvoudige onderhoud. Door je tegels goed te reinigen en onderhouden, geniet je zo lang mogelijk van de kwaliteit en schoonheid. We geven je alvast wat praktische onderhoudstips.

Maak regelmatig schoon

  • Gebruik een zachte bezem of stofzuiger voor het verwijderen van vuil en stof.
  • Dweil regelmatig met warm water en een mild schoonmaakmiddel.
  • Gebruik geen schurende schoonmaakmiddelen: hiermee beschadig je het tegeloppervlak.

Verwijder vlekken zo snel mogelijk

  • Heb je vloeistoffen gemorst of ontstaan er vlekken? Verwijder deze dan zo snel mogelijk: dat doe je voorzichtig met een vochtige doek en een mild schoonmaakmiddel.
  • Heb je last van hardnekkige vlekken? Bedenk dan goed welke soort Portugese tegel je hebt en gebruik alleen de speciale tegelreiniger die expliciet geschikt is voor keramische of cementtegels.

Onderhoud de tegelvoegen

  • Houd de tegelvoegen schoon om het ontstaan van schimmels te voorkomen en een frisse uitstraling te behouden.
  • Reinig de voegen met een speciale voegenreiniger of gebruik een mengsel van water en bleekmiddel. Ga hierbij voorzichtig te werk.

Laat je tegels periodiek verzegelen

  • Heb je Portugese cementtegels of andere tegelsoorten die alleen waterdicht blijven bij periodieke verzegeling? Vraag je leverancier of fabrikant dan om de aanbevolen frequentie hiervan.
  • Voer de verzegeling tijdig en met het juiste type sealer uit om slijtage en waterschade te voorkomen.

Tegelvloer schoonmaken

Portugese tegels bestel je bij Stienstra Joure

Na het lezen van dit artikel weet je alles over de geschiedenis, eigenschappen, soorten, toepassingen en het onderhoud van Portugese tegels. Ben je net zo enthousiast over deze veelzijdige, kleurrijke en duurzame tegelsoort? Breng dan eens een bezoek aan de showroom van Stienstra in Joure, Friesland.

Ervaar de kwaliteit van onze collectie Portugese tegels. Ontvang persoonlijk advies over de mooiste designs en toepassingen voor jouw woning. Ons deskundige team voorziet je graag van inspiratie en advies. Zien we je snel?