Categorieën
Blog

Waarom kiezen voor keramische tegels?  

Keramische tegels staan bekend om hun duurzaamheid en onderhoudsgemak, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor elk interieur. Ontdek meer voordelen!

Ben je op zoek naar nieuwe tegels voor je badkamer? Dan wil je natuurlijk wel tegels kiezen waarmee je jarenlang vooruit kunt. Grote kans dat je tijdens je zoektocht stuit op keramische tegels. Een populaire keuze en dat is niet zo gek. In dit artikel ontdek je alle voordelen van keramische tegels. Zo zijn ze slijt- en krasvast, milieuvriendelijk en eenvoudig te onderhouden.

Wist je dat keramische tegels ook de beste combinatie vormen met vloerverwarming? Lees snel verder en ontdek waarom keramische tegels de perfecte keuze zijn voor jouw badkamer.

Keramische tegels

Wat zijn keramische tegels?

Keramische tegels worden gemaakt met een mengsel van klei, zand en andere natuurlijke materialen. Zo ontstaat er een duurzame tegel die dankzij de vele mogelijkheden en afwerkingen erg veelzijdig is. Keramische tegels zijn ideaal voor gebruik op zowel vloeren als muren. Het maken van keramische tegels verloopt via het volgende proces.

1. Tegelvorm kiezen en drogen
Keramische tegels kunnen gemaakt worden in uiteenlopende vormen. Door het mengsel van natuurlijke materialen in een mal te gieten en persen, ontstaat de basisvorm. Het drogen van de tegels verwijdert daarna het overtollige vocht. Zo ontstaan er geen scheuren en vervormingen tijdens het bakken.

2. Tegels bakken
Zijn de tegels goed droog? Dan is het tijd om ze op hoge temperatuur te bakken in een oven. Dit gebeurt meestal rond 1200 graden Celsius! Dankzij dit bakproces worden de keramische tegels hard en dicht. Hierdoor krijgen slijtage en vocht geen kans meer.

Productie tegels

3. Mineralen toevoegen
Zijn de tegels gebakken? Dan volgt het toevoegen van mineralen. Dankzij deze mineralen worden keramische tegels nog sterker. Dat komt doordat de structurele integriteit toeneemt. Zo zijn de tegels klaar voor intensief gebruik.

4. Tegels afwerken
Keramische tegels zijn veelzijdig dankzij uiteenlopende, mogelijke afwerkingen. Denk aan geglazuurd of ongeglazuurd. Hierdoor ontstaan tegels met verschillende eigenschappen. Zo bieden geglazuurde tegels dankzij hun glanzende of matte toplaag extra bescherming tegen vocht en vlekken. Ongeglazuurde tegels zorgen juist voor veel grip en een natuurlijke uitstraling. Dankzij deze grip zijn ze perfect voor vochtige ruimtes, zoals een badkamer of keuken.

Natuursteenlook tegels

Wat zijn de voordelen van keramische tegels?

Keramische tegels hebben veel voordelen. We zetten ze op een rij.

Slijt- en krasvast
Het productieproces van keramiek zorgt voor ontzettend sterke tegels. Het is niet voor niets dat keramische tegels bekendstaan om hun slijt- en krasvastheid. Hoe intensief je de badkamer ook gebruikt: krassen en slijtage zul je nauwelijks aantreffen. Keramische tegels houden gegarandeerd een mooie uitstraling.

Keramische tegels

Bestand tegen hitte
Keramische tegels zijn hittebestendig. Dat biedt grote voordelen. Hoe hoog de temperatuur ook wordt, keramische tegels vervormen niet. Daarom zijn ze erg geschikt om te combineren met vloerverwarming. Daarnaast behouden de tegels hun kleur en structuur, zelfs bij veelvuldige blootstelling aan direct zonlicht.

Water- en vochtbestendig
Keramische tegels zijn een perfecte keuze voor vochtige ruimtes, zoals badkamers en keukens. Doordat het materiaal niet poreus is, neemt het geen vocht op. Zo weet je dat de tegels niet alleen lange tijd mooi blijven, maar vormen ze ook een hygiënische keuze.

Duurzaam
Keramische tegels zijn enorm duurzaam vanwege hun lange levensduur. Zelfs bij intensief gebruik behouden ze jarenlang hun hoge kwaliteit en uitstraling. Daardoor is keramiek een duurzame, kostenefficiënte keuze.

Perfect voor vloerverwarming
We vertelden al dat keramische tegels geschikt zijn voor vloerverwarming, omdat ze hoge temperaturen kunnen verdragen zonder te vervormen. Daarnaast geleiden ze warmte op uitstekende wijze. Zo geniet je in de winter van een heerlijke, comfortabele temperatuur in je badkamer of gehele begane grond (woonkamer, keuken, bijkeuken, hal, slaapkamer)

Vloerverwarming onder tegelvloeren

Onderhoudsvriendelijk en hygiënisch
Kies je voor keramische tegels? Dan kies je voor onderhoudsgemak. De tegels zijn bestand tegen vlekken en eenvoudig te onderhouden. Je hebt alleen een vochtige doek en een mild schoonmaakmiddel nodig. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de hygiëne. Keramische tegels remmen de groei van bacteriën en schimmels. Zeker in een vochtige ruimte als de badkamer, waar schimmelvorming gauw op de loer ligt, is dat een groot voordeel.

Tegelvloer schoonmaken

Natuurlijk
Keramische tegels worden gemaakt van natuurlijke materialen, zoals klei en zand. Ze zullen nooit schadelijke chemicaliën afgeven aan de lucht in huis. Daardoor profiteer je van een gezond binnenklimaat. Daarnaast zijn de tegels in hun geheel geschikt voor hergebruik. Dit maakt keramische tegels milieuvriendelijk.

Welke tegeldikte moet ik kiezen?

Keramische tegels zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, kleuren, maten en diktes. Misschien let je in eerste instantie vooral op het formaat en de kleur. Maar wist je dat de tegeldikte ook een belangrijke factor vormt bij het kiezen van badkamertegels? Dat leggen we graag uit!

Tegeldikte 6 tot 8 millimeter
Dunne tegels van 6 tot 8 millimeter zie je veel als wandtoepassing in de badkamer. Het lichte gewicht maakt deze tegels eenvoudig om te installeren, zeker op vlakke wanden. Met deze dunne tegeldikte creëer je een moderne, slanke uitstraling.

Tegeldikte 8 tot 10 millimeter
Keramische tegels van 8 tot 10 millimeter dik zijn geschikt voor zowel wanden als vloeren. Doordat ze meer stevigheid bieden dan de dunnere tegels, tref je ze vaak aan op badkamervloeren. Deze tegeldikte is geliefd vanwege de perfecte balans tussen functionaliteit en visuele aantrekkelijkheid.

Tegeldikte 10 tot 12 millimeter
De meest dikke keramische tegels zijn tussen de 10 en 12 millimeter. Van alle soorten keramische tegels, biedt deze dikte maximale weerstand tegen slijtage en intensief gebruik. Daarom zie je ze niet alleen vaak terug op badkamervloeren, maar bijvoorbeeld ook op terrassen en balkons.

Twijfel je over de geschikte tegeldikte voor jouw badkamer of tegelvloer? Bezoek dan onze showroom in Joure en vraag om professioneel advies van onze experts.

Welke keramische tegel ‘looks’ zijn populair?

Als je voor keramische tegels gaat, heb je verschillende keuzes te maken. Denk niet alleen aan de vorm, het formaat en de dikte, maar ook aan de uitstraling. Keramische tegels zijn te leveren met verschillende soorten ‘looks’. Iedere stijl heeft een eigen uitstraling, maar de voordelen van keramiek houd je altijd.

Houtlook keramische tegels

We inspireren je graag met een aantal populaire looks voor keramische tegels. Natuurlijk kun je deze looks ook zien en ervaren in onze showroom in Joure.

Marmerlook: dankzij de natuurlijke aders en marmerkleuren, creëer je met deze keramische tegels de luxueuze, chique uitstraling van marmer.

Marmerlook tegels

Betonlook: van koele tot warme grijze tinten, deze tegels zorgen dankzij hun stoere, robuuste uitstraling voor een moderne, industriële sfeer.

Houtlook: dankzij de natuurlijke, warme uitstraling van hout, zorgen deze keramische tegels voor een gezellige, uitnodigende sfeer.

Vloertegel houtlook kuni

Terrazzolook: traditioneel terrazzo bestaat uit gekleurde steentjes of glas in een cement- of harslaag. Keramische tegels met terrazzolook bootsen de speelse uitstraling moeiteloos na, maar dan met de voordelen én prijzen van keramiek!

Keramische tegels: geglazuurd of ongeglazuurd?

Wanneer je keramische tegels koopt, heb je tot slot nog één belangrijke keuze te maken. Kies je voor geglazuurde of ongeglazuurde tegels? Elke variant biedt andere eigenschappen en voordelen. We vertellen je er graag over.

Geglazuurde keramische tegels
Laat je de keramische tegels afwerken met glazuur? Dan krijgt de tegel een glasachtige laag, waardoor een glad, glanzend oppervlak ontstaat. Daardoor profiteer je onder meer van:

Waterbestendigheid: dankzij de waterdichte glazuurlaag zijn deze tegels ideaal te gebruiken in vochtige ruimtes, zoals badkamers en keukens.

Kleurrijk: je kunt kiezen voor een glazuurlaag in de meest uiteenlopende kleuren en patronen.

Onderhoudsgemak: het reinigen en onderhouden van deze tegels is gemakkelijk dankzij de gladde glazuurlaag.

Ongeglazuurde keramische tegels
Kies je niet voor het glazuren van keramische tegels? Dan houd je een natuurlijke tegel met rustieke uitstraling. Enkele voordelen hiervan zijn:

Natuurlijk: doordat ongeglazuurde tegels hun natuurlijke textuur en kleur behouden, ademen ze een warme, authentieke sfeer uit.

Antislip: de ruwere textuur van ongeglazuurde keramische tegels biedt meer grip dan geglazuurde tegels. Zo verklein je het risico op uitglijden. Daarom zijn ongeglazuurde tegels een geliefde keuze voor vloeren.

Duurzaam: het ontbreken van een glazuurlaag, maakt ongeglazuurde tegels nog beter bestand tegen krassen, slijtage en vlekken. Een duurzame tegel van hoge kwaliteit waar je jarenlang van geniet.

Azuma keramische tegels

Stienstra Joure: leverancier van keramische tegels

Ben je helemaal enthousiast geworden over keramische tegels? Dat snappen wij heel goed, want deze tegels bieden veel mooie en praktische voordelen. We inspireren je graag nog meer met onze uitgebreide collectie keramische tegels in onze showroom in Joure. Onze deskundige adviseurs helpen je met veel plezier bij het kiezen van de perfecte tegels voor jouw badkamer. Maak direct een afspraak of bezoek de showroom. Graag tot snel!