Stel je het schoonmaken van je badkamer ook vaak uit? Zonde! Dit klusje kost misschien veel tijd, maar is wel heel belangrijk om te voorkomen dat kalk, bacteriën en schimmels zich lekker gaan nestelen. Gelukkig heeft Stienstra Joure handige tips voor het brandschoon maken van de badkamer. Zo geniet je extra lang van een frisse ruimte en kom je volop tot rust.
Ben je van plan om naast de badkamer ook tegelvloeren grondig aan te pakken? Om je te helpen bij het grondig reinigen van je tegelvloeren, hebben we een speciale blog over het schoonmaken van tegelvloeren geschreven. Hierin vind je handige tips en methoden om je tegelvloeren er weer als nieuw uit te laten zien en te zorgen voor een frisse en schone badkamer.
Badkamer schoonmaken tips
Een veelgemaakte fout is het gebruiken van hetzelfde schoonmaakmiddel voor je hele badkamer. Bedenk dat de ruimte veel verschillende materialen bevat, die elk hun eigen behandeling vereisen. Zo zul je een douchewand met antikalk-coating anders moeten reinigen dan je wastafel of muren en vraagt natuursteen ook weer om een speciale behandelingsmethode.
Daarom zetten we in deze blog een aantal praktische tips op een rij over het reinigen van je douche en bad, het schoonmaken van een douche met antikalkbehandeling, het reinigen van tegels en voegen en geven we een extra tip voor je toilet.
Douche & bad reinigen
Op de douchekop, douchekraan en badkraan verzamelen zich vaak kalk, zeepresten en bacteriën. Dit kun je al grotendeels voorkomen door na iedere bad- of douchebeurt de kop en kraan af te drogen met een handdoek.
Is er al een laagje kalk of vuil ontstaan? Maak deze onderdelen dan schoon door er regelmatig een zakje met water en een scheutje schoonmaakazijn om te binden. De douchekop kun je in een bakje met water en schoonmaakazijn weken. Laat alles een nachtje intrekken. Hierna veeg je de douchekop en kranen eenvoudig schoon! Let op: bij sommige metalen/stalen (gunmetal, rvs, koper) is het raadzaam om bij je leverancier te checken, hoe het materiaal reageert op schoonmaakazijn. Better safe than sorry. Na het schoonmaken is het advies om altijd na te spoelen en te drogen met een handdoek of theedoek.
Reinig het bad zelf met een mild schoonmaakmiddel, zoals groene zeep of water met schoonmaakazijn. Wees je er wel van bewust dat siliconen randen van je bad niet zo goed reageren op schoonmaakazijn. Ook de wanden van je douche kun je prima schoonmaken met groene zeep.
Douche met antikalkbehandeling schoonmaken
Op glazen douchewanden en douchedeuren zie je kalkaanslag helaas maar al te goed terug. Wil je voorkomen dat er een flinke laag kalk ontstaat? Schaf dan een waterontharder aan. Dit apparaat verlaagt het gehalte kalk in je water, zodat kalk zich niet kan hechten in je leidingen en badkamer. Goed voor het behoud van je sanitair én het scheelt je dus flink poetsen.
Nieuwe douchewanden en glazen deuren worden vaak voorzien van een speciale nanocoating of antikalkbehandeling. Door het gebruik van te agressieve schoonmaakmiddelen kun je deze laag flink beschadigen. Gelukkig heb je deze agressieve middeltjes ook helemaal niet nodig bij een antikalk- of nanocoating.
Spoel het glas na iedere douchebeurt simpelweg af met koud water en droog het glas met een raamwisser of handdoek. Zo houd je het glas blinkend schoon.
Is je douchewand niet voorzien van nanocoating? Behandel je glazen douchewand dan met een speciale autowax of gebruik het Sealskin verzorgingspakket. Hierdoor glijdt het water direct van het glas en kan vuil zich niet hechten.
Hoe bestrijd je schimmel in de badkamer?
Schimmel in je badkamer is slecht voor je gezondheid. Ventileer de ruimte daarom goed door ramen te openen of installeer mechanische ventilatie.
Ontstaat er toch schimmel? Neem dan een spons met bleekmiddel en dep daarmee op de schimmelplek. Spoel het bleekmiddel voorzichtig weg met kokend water en schrob de schimmel weg. Herhaal dit proces zo vaak als nodig is.
Tegels en voegen reinigen
Voor het reinigen van de voegen en tegels in je badkamer, is het belangrijk om te weten van welk materiaal de tegels zijn gemaakt. Zo verlangen natuursteen tegels vaak een speciale behandeling. Keramische tegels met glazuurlaag kunnen meestal wel tegen wat agressievere schoonmaakmiddelen.
Voegen kunnen verkleuren door kalk, bacteriën en schimmels. Voorzie alle voegen met een spons of tandenborstel van een laagje dikke bleek en laat dit minstens een uur intrekken. Giet de bleek daarna voorzichtig weg met kokend water en borstel alle vuil uit de voegen.
Droog de tegels of tegelvloeren hierna en behandel ze met autowax. Dit geeft hetzelfde effect als een antikalkcoating. Het water loopt van de tegels af, waardoor vuil zich niet kan hechten. Nu hoef je de tegels na iedere douchebeurt alleen maar af te spoelen met koud water en af te drogen. Eindeloos schrobben is verleden tijd!
Extra tip: neem een randloos toilet
Verbouw je de badkamer? Kies dan voor een randloos toilet. Doordat deze wc geen randen of hoeken heeft, kunnen zich geen bacteriën nestelen in verborgen hoekjes. Je maakt dit hygiënische toilet super eenvoudig schoon!
Wil je meer weten over randloze toiletten of het brandschoon maken van je badkamer? Neem dan contact op met Stienstra Joure voor advies.