Categorieën
Blog

Stappenplan voor schoonmaken tegelvloer(en) 

Ontdek de ultieme gids voor het reinigen van je tegelvloer met behulp van onze handige tips, tricks en een stapsgewijs plan. Leer hoe je je vloer glanzend en vlekkeloos houdt, terwijl je tijd en moeite bespaart.

De tegelvloer schoonmaken: dit essentiële onderhoud vormt soms best een uitdaging. Laten we eerlijk zijn: die mooie, duurzame tegels kunnen best wat vlekken en vuil verzamelen. Zeker in de voegen. Hoe laat je de tegelvloer er weer als nieuw uitzien? In deze blog vind je het ultieme stappenplan voor een grondige reiniging van de tegels.

We geven tips en tricks voor het hele proces. Dat begint met het kiezen van de juiste schoonmaakmiddelen en de beste schoonmaaktechnieken. Maar we adviseren ook over het voorkomen van vlekken en het onderhouden van de tegelvloer op de lange termijn.

Of je nu een doorgewinterde poetser bent of van het type ‘onderhoud is noodzakelijk kwaad’: deze blog biedt waardevolle inzichten en adviezen om je tegelvloer in topconditie te houden. Lees snel verder en ontdek de beste methoden voor het reinigen van je tegelvloer.

Waarom je tegelvloer regelmatig schoonmaken?

Er zijn verschillende redenen om je tegelvloer regelmatig schoon te maken. De belangrijkste voordelen van een schone tegelvloer zijn:

  • Hygiëne. Vuil, stof en bacteriën verzamelen zich overal in je huis, zo ook in de voegen van je tegelvloer. Het regelmatig verwijderen daarvan draagt bij aan een hygiënische leefomgeving. Wel zo fijn voor jou en de rest van je gezin.
  • Een schone tegelvloer verbetert de uitstraling van je hele interieur. Een goed onderhouden tegelvloer behoudt zijn oorspronkelijke kleur en glans. Zo voorkom je dat vlekken en verkleuringen de uitstraling van je vloer aantasten.
  • Wist je dat vuil en vlekken uiteindelijk slijtage en schade aan je vloer kunnen veroorzaken? Zonde! Reinig de tegelvloer daarom regelmatig om zo de levensduur van de tegels en voegen te verlengen.
  • Voorkom schimmel en meeldauw. Voegen en tegels van vochtige ruimtes, zoals badkamers en keukens, zijn extra gevoelig voor het ontstaan van schimmels en meeldauw. Dat ziet er niet alleen vies uit, maar is ook ongezond. Regelmatige schoonmaak van de tegelvloer draagt dan ook bij aan een gezondere leefomgeving.
  • Maak indruk op je gasten. Een schone, goed onderhouden tegelvloer behoudt kleur en glans. Daarmee ziet jouw woning er op zijn best uit als je gasten ontvangt. Ze zullen onder de indruk zijn van je oog voor detail en zorg voor je leefruimte. En ze voelen zich van harte welkom in je aangename, frisse woning.

Je ziet: het regelmatig schoonmaken van de tegelvloer draagt bij aan de hygiëne, esthetiek en een gezonde leefomgeving. Daarnaast is het duurzaam: je beschermt je investering op de lange termijn.

Wat zijn de beste schoonmaakmiddelen voor tegelvloeren?

Tegelvloeren bestaan er in allerlei soorten. Denk aan keramiek, porselein, natuursteen en cement. Vraag jij je af welk schoonmaakmiddel het beste past bij je tegelvloer? Dat hangt samen met het type vloer. Iedere tegelsoort heeft zijn eigen kenmerken en vereist specifieke reinigingsmiddelen voor een effectieve schoonmaak. We vertellen je hier over de beste schoonmaakmiddelen voor de meest voorkomende soorten tegelvloeren.

Welk type tegelvloer je ook schoonmaakt: lees altijd de instructies op het etiket van het schoonmaakmiddel door. Test het product vervolgens eerst op een onopvallende plek om te controleren of het geschikt is voor je tegelvloer.

Daarnaast de tip om je goed te laten inlichten bij de partij waar je de tegels vandaan hebt. Als aanbieder van tegels & sanitair adviseren wij onze klanten Moeller aan. Moeller biedt verschillende soorten schoonmaakmiddelen aan die worden gebruikt voor het reinigen en onderhouden van tegels. Onze ervaring met deze producten = top!

Moeller schoonmaak middel

Keramische tegels

Het is ideaal om de tegelvloer te reinigen met heet water en een beetje spiritus. Reinig de tegels met een zachte spons of doek. Vermijd zure of schurende schoonmaakmiddelen, omdat deze het glazuur van de keramische tegels kunnen beschadigen.

Welk type schoonmaakmiddel je beter niet kunt gebruiken is afwasmiddel en allesreiniging schoonmaakmiddel. Deze middelen maakt een vette laag aan op de tegels. Hierdoor houden de tegels alleen maar meer vuil aan.

Keramische tegels

Porseleinen tegels

Voor porseleinen tegels geldt ook dat zure, schurende reinigingsmiddelen het materiaal kunnen beschadigen. Kies daarom voor warm water en een speciaal reinigingsmiddel voor porselein.

Natuursteen tegels

Heb je natuursteen tegels van marmer, graniet of leisteen? Dan vereist dat speciale aandacht. Deze tegels zijn namelijk gevoeliger voor zuren en krassen. Gebruik daarom een pH-neutraal reinigingsmiddel dat speciaal is ontworpen voor natuursteen.

Natuursteenlook tegels

Cementtegels

Cement is een poreus materiaal. Daardoor nemen cementtegels gemakkelijk vocht en vlekken op. Reinig je cementtegelvloer met een pH-neutraal schoonmaakmiddel en een zachte doek of spons. Vermijd producten op basis van azijn of citroenzuur, deze kunnen de vloer beschadigen. Spoel de tegels goed na met water, zo voorkom je zeepresten.

Cementtegels

Glasmozaïek tegels

Glasmozaïek tegels hebben een unieke uitstraling dankzij hun glanzende, reflecterende oppervlak. Gebruik een milde glasreiniger om dit te behouden. Spuit de glasreiniger op een zachte doek en wrijf hier zachtjes mee over de tegelvloer. Vermijd schurende materialen en reinigingsmiddelen met ammoniak, want deze kunnen het glas beschadigen.

Terracotta tegels

De terracotta tegels van gebakken klei hebben een aardse, natuurlijke uitstraling. Doordat ze poreus zijn nemen ze gemakkelijk vlekken op. Gebruik een zachte doek of spons en kies een pH-neutraal reinigingsmiddel of een schoonmaakmiddel dat speciaal is ontworpen voor terracotta. Spoel de tegelvloer goed na met water om zeepresten te verwijderen. Overweeg ook om terracotta tegels regelmatig te verzegelen. Zo voorkom je vlekken en verleng je de levensduur van de vloer.

Terracotta tegels

Stappenplan: tegelvloer grondig reinigen

Tijd voor een grondige reiniging van de tegelvloer? Volg deze eenvoudige stappen in ons stappenplan om vuil, vlekken en andere hardnekkige resten te verwijderen. Zo ziet je tegelvloer er altijd op zijn best uit en gaat deze zo lang mogelijk mee.

  1. Verwijder los vuil en stof van de vloer. Gebruik een bezem, stofzuiger met een zachte borstel of een droge microvezeldoek om het oppervlak grondig te reinigen. Besteed extra aandacht aan hoeken en randen waar vuil zich kan ophopen.
  2. Bereid een geschikte schoonmaakoplossing voor op basis van jouw type tegelvloer. Gebruik de aanbevolen schoonmaakmiddelen en meng deze met warm water volgens de instructies op het etiket.
  3. Dweil de vloer. Doordrenk een zachte dweil of microvezeldoek met de schoonmaakoplossing en wring deze goed uit. Dweil de vloer grondig. Gebruik daarbij overlappende stroken om ervoor te zorgen dat je het hele oppervlak gelijkmatig reinigt. Vervang het water in de emmer indien nodig om te voorkomen dat je de vloer met vuil water dweilt.
  4. Schrob hardnekkige vlekken. Gebruik een zachte borstel of een niet-schurend schuursponsje om hardnekkige vlekken en aangekoekt vuil te schrobben. Wees voorzichtig om het oppervlak van de tegels niet te beschadigen. Spoel het gebied vervolgens met schoon water na.
  5. Spoel de vloer. Nadat je de hele vloer hebt gedweild, spoel je de dweil of doek grondig uit met schoon water. Dweil de vloer opnieuw om eventuele zeepresten te verwijderen en zorg ervoor dat je het water regelmatig ververst.
  6. Droog de vloer. Gebruik daarvoor een schone, droge microvezeldoek of een droge dweil. Hiermee voorkom je dat er vlekken of strepen achterblijven. Werk in secties en droog de vloer zo snel mogelijk na het spoelen. Zo voorkom je waterabsorptie en mogelijke schade aan de voegen.
  7. Controleer de voegen. Inspecteer de voegen tussen de tegels om te zien of ze ook een grondige reiniging nodig hebben. Is het nodig? Vermeng dan water en zuiveringszout tot een pasta-achtige consistentie. Breng dit aan op de voegen. Laat het mengsel enige tijd inwerken en schrob vervolgens voorzichtig met een oude tandenborstel of een speciale voegenborstel. Spoel het gebied daarna grondig met schoon water en droog het af.
  8. Onderhoud je tegelvloer. Om je tegelvloer in optimale staat te houden, is regelmatig onderhoud belangrijk. Veeg of stofzuig de vloer dagelijks om de ophoping van vuil en stof te minimaliseren. Dweil de vloer wekelijks met een geschikte schoonmaakoplossing en voer de grondige reiniging uit dit stappenplan uit wanneer dat nodig is.

Tegelvloeren schoonmaken in stappen

Vlekken en krassen op je tegelvloer voorkomen

Een tegelvloer vormt een prachtige aanvulling op je interieur. Met het beschreven stappenplan onderhoud je de vloer goed. Maar de tegels schoon en fris houden, begint natuurlijk met het voorkomen van vlekken en krassen. We vertellen je nu met welke preventieve maatregelen je de vloer in optimale staat houdt.

  • Bescherm de vloer tegen zware voorwerpen. Vermijd het (ver)plaatsen van zware meubels of objecten op je tegelvloer zoveel mogelijk. Moet je toch grote objecten verplaatsen? Zorg dan dat je deze goed optilt en niet verschuift. Verschuiven leidt vaak tot krassen.
  • Voorzie meubels van viltjes. Kun je het verschuiven van meubels niet voorkomen? Zorg dan dat de poten in elk geval zijn voorzien van een beschermende viltlaag. Hiermee voorkom je dat er krassen ontstaan en houd je de vloer langer mooi.
  • Gebruik matten bij de ingang van je woning. Dit helpt om vuil en zand van buitenaf in het huis te verminderen en daarmee voorkom je krassen en vlekken.
  • Gemorst? Direct reinigen! Vocht voorkomen is een belangrijke preventieve maatregel voor het tegengaan van vlekken op de vloer. Natuurlijk kun je ongelukjes nooit helemaal voorkomen. Is er gemorst? Gebruik dan direct een zachte doek of keukenpapier om de vloeistoffen op te ruimen. Vermijd het gebruik van schurende middelen.
  • Droog je vloer. Het vochtgehalte van je vloer is van invloed op het ontstaan van schimmels. Heb je gedweild? Droog de vloer dan goed na het reinigen om vlekken en schimmelgroei te voorkomen.

Hoe vaak moet je een tegelvloer schoonmaken?

Nu je weet hoe je het schoonmaken en onderhouden van je tegelvloer aanpakt, ben je waarschijnlijk nieuwsgierig naar het antwoord op de vraag: hoe vaak moet je een tegelvloer schoonmaken? Het antwoord is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het gebruik van de vloer en omstandigheden in huis. Toch raden we aan om je tegelvloer wekelijks schoon te maken door vuil en stof te verwijderen.

Hoe intensief een vloer gebruikt wordt, is van grote invloed. Zo is het misschien verstandig om de vloer in je keuken of badkamer vaker schoon te maken, om vlekken en bacteriën te voorkomen. In ieder vertrek geldt: maak je vloer direct schoon zodra er iets gemorst is.

Het grondig reinigen van je tegelvloer zul je niet wekelijks doen. Toch is het slim om dit met regelmaat uit te voeren, voor het behoud van de vloer. Afhankelijk van de mate van gebruik en vervuiling, kun je het stappenplan voor grondige reiniging eens in de paar maanden uitvoeren.

Schoonmaak producten tegels

Behoud de kwaliteit van je tegelvloer met deze onderhoudstips

We snappen dat het reinigen van een tegelvloer een tijdrovende klus kan zijn. Toch hopen we dat je nu begrijpt waarom regelmatig onderhoud echt belangrijk is. Met de preventieve maatregelen en het stappenplan voor grondige schoonmaak in deze blog, laat je jouw tegelvloer er altijd op zijn best uitzien.

Onthoud dat de juiste schoonmaakmiddelen en schoonmaaktechnieken cruciaal zijn voor de levensduur van de vloer. Twijfel je over welk product je het beste kunt gebruiken? Neem dan contact op met de tegelfabrikant of een professionele schoonmaker. Zo geniet jij nog jarenlang van je prachtige tegels in topconditie!