Categorieën
Blog

Tips voor een duurzame badkamer   

Een steentje bijdragen aan een beter milieu of jouw energiekosten zo laag mogelijk houden? Met deze tips draag je bij aan deze doelen voor verduurzaming!

Wil jij je steentje bijdragen aan een beter milieu of je energiekosten zo laag mogelijk houden? Dan is het slim om te kijken naar een plek waar je iedere dag komt: de badkamer. Dat in deze ruimte het meeste water wordt verbruikt is wellicht geen verrassing, maar wist je dat hier vaak ook veel energie wordt verbruikt?

In deze blog zet Stienstra Joure een aantal tips op een rij, waarmee jij het verbruik van water en energie kunt verduurzamen. Op naar een duurzame badkamer!

Milieu vriendelijke badkamer

Een duurzaam ontwerp van je badkamer

Zeker wanneer je verbouwingsplannen hebt voor je badkamer, is een goed ontwerp van de badkamer de eerste stap naar een duurzame ruimte. Zorg ervoor dat je de juiste materialen gebruikt en let goed op de benodigde ventilatie.

Badkamers zijn logischerwijs vochtige ruimtes en daarmee een aantrekkelijke broedplaats voor bacteriën en schimmels. Een mechanisch ventilatiesysteem of ramen die je kunt openen zijn daarom onmisbaar. Op deze manier voorkom je het ontstaan van schimmels en houd je de badkamer ook op lange termijn fris en hygiënisch.

Heb je een bad? Zorg dan dat je de onderkant en zijkant van het bad isoleert, zodat het badwater een stuk langer warm blijft.

Ontwerp van duurzame badkamer

Duurzaam verwarmen

Wist je dat bijna de helft van je energierekening bestaat uit verwarmingskosten? Daarom is het van groot belang om je badkamer goed te isoleren. Wanneer de ruimte langer warm blijft, kan de verwarming uit blijven en bespaar je dus energie.  

Vloerverwarming kan ook bijdragen aan een lager energieverbruik in de badkamer. Doordat de vloer geleidelijk wordt verwarmd, hoeft de radiator minder vaak aan. Let ook op de locatie van de radiator: hang deze bij voorkeur zo’n 10 tot 15 centimeter boven de vloer. Zo kan de lucht het beste circuleren. 

Waterverbruik verminderen

Misschien wel de grootste energiebesparing in de badkamer heeft te maken met je waterverbruik. Zeg eens eerlijk: hoe vaak laat jij het water al uit de kraan stromen, terwijl je eigenlijk nog maar halverwege het tandenpoetsen bent? Of laat je de douche lopen tijdens het inzepen van je lichaam?  

Vergis je niet, de meeste kranen verbruiken 12 liter water per minuut. Stel het je de volgende keer tijdens het tandenpoetsen maar eens goed voor: 12 maatbekers vol met water. Dat is niet niks.  

Gelukkig houden sanitair-leveranciers ook steeds meer rekening met duurzaamheid in je badkamer. Verkies daarom een waterbesparende douchekop boven een stortdouche. Een stortdouche klinkt misschien aantrekkelijk, maar dankzij nieuwe technologieën merk je nauwelijks verschil met een normale douche.  

Water uit badkamer

Slimme kranen

Net als de waterbesparende douchekop, zijn ook slimme kranen een must voor je duurzame badkamer. Deze kranen bevatten een straalregelaar die lucht toevoegt aan de waterstraal. Het resultaat? Je ervaart een vollere straal, maar er is minder water voor nodig.  

Met deze waterbesparende kranen kan je verbruik tot wel 10.000 liter water per jaar afnemen. Dat betekent gemiddeld een verminderd waterverbruik van zo’n 50%. Ook het aanschaffen van een koudwater fonteinkraan draagt bij aan een verminderd energieverbruik. Waar wacht je nog op? 

Slimme kraan

Milieuvriendelijk toiletteren 

Nog zo’n eenvoudige manier om water te besparen in je badkamer: kies voor een toilet met bedieningsplaat. Hiermee kies je bij ieder toiletbezoek bewust voor een kleine of grote spoeling en bespaar je per keer al snel een aantal liter water.   

Toiletbezoek

Biologische en natuurlijke verzorgingsproducten

Sta je er wel eens bij stil wat er gebeurt met alle verzorgingsproducten die je gebruikt tijdens het douchen of badderen? Alle zeep en shampoo, maar ook schoonmaakmiddelen verdwijnen in het afvoerputje en komen daarmee terecht in het milieu.  

Kies daarom voor biologisch afbreekbare, natuurlijke schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten. Zo draag je niet alleen een steentje bij aan een schoner milieu, maar zorg je ook goed voor je eigen lichaam en gezondheid.  

Is het weer tijd voor een poetsbeurt? Pak de milieuvriendelijke groene zeep er dan dus lekker bij. Geloof ons, ook daarmee wordt je badkamer weer blinkend fris en schoon. 

bad schoonmaken met schoonmaakmiddel

Hulp nodig bij het verduurzamen van je badkamer?

Heb je hulp nodig of kun je nog wel wat extra tips gebruiken? De deskundige adviseurs van Stienstra Joure denken graag mee over hoe jij je badkamer kan verduurzamen. Neem direct contact op of breng een bezoek aan de showroom.