Categorieën
Blog

Tegelvoegen en tegelvloeren van de badkamer reinigen doe je zo! 

Handige tips voor het moeiteloos schoonhouden van tegelvoegen en -vloeren in je badkamer. Leer eenvoudige stappen voor een blijvend frisse en stralende uitstraling.

De ochtendzon verlicht de glanzende tegels in je badkamer. Je geniet van dat mooie gezicht, terwijl je deze fijne ruimte binnenwandelt. Maar dan valt je oog op de smerige tegelvoegen. De voegen hebben niet langer de oorspronkelijke heldere kleur, maar bevatten donkere schimmelsporen en vlekken. Zo’n uitzicht wil toch niemand? Helaas is het voor velen een realiteit.

Herken je dit? Stel jij de voegenreiniging van je badkamer ook te vaak uit? Dan ben je op de juiste plek beland. In deze blog vertellen we je alles over het reinigen en onderhouden van tegelvoegen en tegelvloeren.

Hier ontdek je het belang van regelmatige reiniging. Daarmee blijven je tegels niet alleen schoon, maar behouden ze ook hun schoonheid en functionaliteit. Goed onderhoud betekent langdurig genieten van een mooie badkamer.

Stienstra Joure helpt je graag met praktische adviezen die je eenvoudig kunt volgen. Zo geniet jij elke dag weer van een badkamer waar je trots op kunt zijn!

Schoonmaken voegen tegels

Waarom is tegelvoegen reinigen zo belangrijk?

Er zijn verschillende redenen waarom het reinigen van de voegen tussen je tegels belangrijk is:

  • Hygiëne
  • Duurzaamheid
  • Schoonheid

Voegen, de kleine lijntjes tussen je badkamertegels, zijn erg gevoelig voor vochtophoping. Waar vocht is ontstaan vaak schimmels en bacteriën. En het kenmerk van een badkamer is natuurlijk dat er volop water stroomt. Daarom is het extra belangrijk om de voegen regelmatig schoon te maken. Zo voorkom je dat je ongewenste gasten krijgt.

Een bijkomend voordeel van het onderhouden van je tegelvoegen is dat je reparaties op de lange termijn voorkomt. Hoe langer je badkamer mee gaat, hoe duurzamer dat is.

En oké, eerlijk is eerlijk: het oog wil ook wat. Schone voegen laten tegelijkertijd je tegels er fris en nieuw uitzien. Zo voelt je hele badkamer netjes en verzorgd aan. Wie wil dat nou niet?

Zo vormt het frequent schoonmaken van je voegen een eenvoudige stap waarvan zowel de look als de staat van je badkamer profiteren. Win-win, toch? Voordat we een stappenplan geven voor het reinigen van voegen, vertellen we je over de gevolgen van slecht onderhoud.

Leisteen tegelvloeren

Wat gebeurt er als voegen niet worden gereinigd of onderhouden?

Ben je niet zo’n held in het regelmatig schoonmaken van de voegen in je badkamer? Dan kunnen er wel eens ongemakkelijke problemen optreden.

Zo treedt er vaak schimmelvorming op. Schimmels vormen lelijke, donkere vlekken die zich in vochtige hoekjes en kieren nestelen. Een doorn in het oog, maar ook nog eens slecht voor je welzijn! Wist je dat schimmel zeker invloed op je gezondheid heeft als je al last hebt van allergieën? Daarnaast kunnen de schimmels en bacteriën ook nare geurtjes verspreiden.

Een tweede gevolg van slecht onderhouden voegen zijn vochtproblemen. Wanneer voegen vuil worden, kunnen ze hun beschermende functie verliezen. Daarbij ontstaat vochtschade aan de muren en vloeren. En het wordt nog erger: als je vochtschade te lang onbehandeld laat, kan het zelfs de structuur van je badkamer aantasten!

Tot slot lijken voegen misschien een klein onderdeel van je badkamer. Toch hebben ze een belangrijke rol in de algehele sfeer van je badkamer. Vieze voegen geven je badkamer meteen een oud, slecht onderhouden uiterlijk. Daar durf je toch geen gasten in te ontvangen?

Je ziet: het regelmatig schoonmaken van voegen is niet alleen een kwestie van uiterlijk. Reinigen draagt bij aan het behoud van een gezonde, stevige badkamer. Gelukkig is voegenreiniging een klusje dat je eenvoudig zelf kunt klaren. En wij gaan je vertellen hoe!

Schimmelvorming badkamer tegels

Stappenplan voor het reinigen van tegelvoegen

Met de juiste aanpak en schoonmaakmiddelen hoeft het reinigen van tegelvoegen geen lastige klus te zijn. Met deze eenvoudige handleiding helpen we je stap voor stap om de klus snel en effectief te klaren.

1. Voorbereiding

Begin met het verwijderen van oppervlakkig vuil. Met een oude tandenborstel of kleine borstel veeg je los vuil en stof van de tegels en voegen. Zo bereid je het oppervlak voor op de grondige reiniging. Zorg ervoor dat het oppervlak droog blijft.

2. Kies het juiste reinigingsmiddel

Misschien gebruik je graag een voegenreiniger. Wist je dat een zelfgemaakte oplossing van baking soda en water ook prima werkt? Maak hiermee een pasta die dik genoeg is om op de voegen aan te brengen. De consistentie van tandpasta is een goed voorbeeld. Het gaat erom dat de pasta gemakkelijk op de voegen blijft zitten.

3. Reinigingspasta aanbrengen

Voor het aanbrengen van de reinigingspasta kun je een oude tandenborstel of speciale voegenborstel gebruiken. Breng de pasta zorgvuldig aan op iedere voeg en laat dit enkele minuten intrekken. Zo kan het middel zijn werk doen op het vuil en de aanslag.

4. Schrobben

Klaar voor wat elleboogvet? Het is tijd om de voegen stevig te schrobben met je borstel. Hierbij komen het vuil en de aanslag los. Zo voelt het bijna alsof je de voegen terugbrengt naar hun oorspronkelijke glorie.

5. Afspoelen

Spoel de voegen en tegels nu af met schoon water. Gebruik hiervoor een spons of doek. Je zult zien dat de voegen weer schoon en fris tevoorschijn komen!

6. Drogen

Je bent bijna klaar, nog één belangrijke stap. Door de tegels en voegen met een zachte doek te drogen, voorkom je het ontstaan van watervlekken. Zo ziet je badkamer er schoon én stralend uit.

Voer je ons stappenplan voor het reinigen van je tegelvoegen regelmatig uit? Dan verleng je de levensduur van je voegen, maar ook je tegels.

Tegelvloer schoonmaken

Welke schoonmaakmiddelen kun je gebruiken voor het reinigen van voegen?

In sommige gevallen is het vuil in de tegelvoegen erg hardnekkig. Dan kan het gebruik van zuurvrije reinigingsproducten nodig zijn. Denk aan producten van Möller en HG. Deze schoonmaakmiddelen zijn specifiek ontwikkeld voor het grondig reinigen van tegelvoegen, zonder dat het oppervlak daarbij beschadigt.

Let bij het kiezen van een schoonmaakmiddel wel goed op de samenstelling. Het is belangrijk om producten met agressieve chemicaliën of zuren te vermijden. Deze kunnen de voegen namelijk aantasten, met alle gevolgen van dien. Probeer een schoonmaakmiddel daarom altijd eerst op een klein, onopvallend gebied uit. Zo zie je hoe je tegels en voegen reageren op het product.

Regelmatig gebruik van de juiste schoonmaakmiddelen helpt je bij het schoon en fris houden van je voegen. Zo blijft je badkamer fris en uitnodigend. Twijfel je over het juiste product voor jouw badkamer? Vraag dan eerst advies aan de deskundige experts van Stienstra Joure.

Schoonmaak producten tegels

Gebruik deze schoonmaakmiddelen niet voor je voegen!

Helaas bestaan er schoonmaakmiddelen waarmee je meer schade aanricht dan goed doet. En dat weet niet altijd iedereen. Daarom raden wij het gebruik van twee producten af voor het reinigen van je tegelvoegen: allesreiniger en agressieve anti-kalkproducten.

Gebruik geen allesreiniger

Allesreiniger: het klinkt als een product voor iedere schoonmaakklus. Helaas doen ze bij het reinigen van je voegen geen goed. Allesreinigers kunnen namelijk een residu achterlaten dat juist vuil en stof aantrekt. Zo houd jij je voegen niet schoon, maar zorg je ervoor dat vuil zich eenvoudiger ophoopt. Daardoor moet jij vaker schoonmaken en beland je in een vicieuze cirkel.

Vermijd agressieve anti-kalkproducten

Bepaalde schoonmaakmiddelen zijn ontworpen om kalkaanslag te verwijderen. Denk aan Antikal. Deze middelen zijn echter veel te agressief voor het delicate oppervlak van voegen. Hierdoor kunnen je voegen beschadigen, verzwakken en verkleuren. En die verminderde integriteit van de voeg kan uiteindelijk leiden tot lekkages of loslatende tegels. Dat wil je natuurlijk absoluut voorkomen!

Daarnaast is het belangrijk te vermelden dat deze agressieve schoonmaakmiddelen ook schadelijk kunnen zijn voor kranen en andere sanitaire oppervlakken, en dus met zorg gebruikt moeten worden om schade te vermijden.

Zoals je ziet is het belangrijk om zorgvuldig te kiezen welke schoonmaakmiddelen je gebruikt voor het schoonmaken van tegelvoegen. Vermijd agressieve chemicaliën. Kies liever voor milde, natuurlijke schoonmaakoplossingen.

Allesreiniger niet gebruiken schoonmaak badkamer

Tegels en tegelvloeren onderhouden

Goed onderhoud van je tegels en tegelvloeren is net zo belangrijk als het regelmatig schoonmaken van de voegen. Om je tegels jarenlang in topconditie te houden, zetten we een aantal tips op een rij.

Maak tegels regelmatig schoon

Maak je tegels, net als de voegen, regelmatig schoon. Gebruik hiervoor een mild schoonmaakmiddel en water. Verwijder vlekken en vuil met een zachte mop of doek. Daarmee voorkom je dat vuil zich ophoopt en de tegels juist dof maakt.

Pak vlekken snel aan

Ontstaan er vlekken op de tegels? Behandel de tegels dan zo snel mogelijk, om te voorkomen dat je deze niet meer weg krijgt. Ook hierbij is het belangrijk dat je het juiste schoonmaakmiddel gebruikt, passend bij jouw tegelsoort en type vlek.

Bescherm je tegelvloer tegen krassen

Wil je het ontstaan van krassen op je tegelvloer voorkomen? Vermijd het schuiven of slepen van zware voorwerpen dan. Plaats in elk geval altijd viltjes onder meubelpoten. Zeker in vochtige ruimtes zoals badkamers is het belangrijk om beschadigingen op je tegeloppervlak te voorkomen. Verwijder ook achterblijvend water op tegels om kalkaanslag en schimmelvorming tegen te gaan.

Laat een jaarlijkse dieptereiniging uitvoeren

Overweeg een jaarlijkse dieptereiniging. Daarbij worden hardnekkig vuil en resten verwijderd, die jij met reguliere schoonmaakbeurten niet weg krijgt.

Diep reinigen tegelvloeren badkamer

Hoe verf je de voegen in de badkamer?

In sommige gevallen kan het verven van tegelvoegen in de badkamer een goede optie zijn. We bespreken een aantal overwegingen. Ook geven we je tips hoe je het verven van voegen aanpakt.

Waarom zou je tegelvoegen verven?

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor het verven van voegen:

  • Je voegen zijn verkleurd en het lukt niet meer om ze goed schoon te krijgen.
  • Je wilt je voegen een nieuwe kleur geven om de look van je badkamer of keuken op te frissen.
  • Je wilt je tegelwerk er weer als nieuw laten uitzien: voegenverf zorgt voor een frisse, uniforme kleur.

Voegen verven badkamerStappenplan voor het verven van voegen

Ga je aan de slag met het verven van je tegelvoegen? We helpen je graag met een handig stappenplan.

1. Kies de juiste verf

Ook hierbij geldt weer: kies de juiste verfsoort. In dit geval wil je een verf die speciaal ontworpen is voor het gebruik op voegen. Dit type verf is namelijk waterbestendig en schimmelwerend. Ideaal voor ruimtes zoals je badkamer dus.

2. Denk na over de gewenste kleur

Denk voordat je de tegelvoegen gaat verven goed na over de gewenste kleur. Kies je een kleur die dicht bij de oorspronkelijke kleur van je tegelvoegen ligt? Of ga je heel gedurfd voor een contrasterende kleur? Bedenk dat de kleur van je voegen van invloed is op de algehele sfeer van je badkamer.

3. Tref voorbereidingen

Net als bij het reinigen van de voegen, moet je ook nu voorbereidingen treffen. Maak je voegen schoon, droog en vrij van schimmel voordat je start met verven.

4. Verf nauwkeurig

Breng de voegenverf aan met een speciale voegenverfpen of een klein kwastje. Werk nauwkeurig, zodat de verf uitsluitend op de voegen komt. Een tijdrovend klusje, maar het resultaat mag er straks zijn!

5. Drogen en uitharden

Volg de instructies op de verpakking van de voegenverf voor de droogtijd. Goed drogen en uitharden van de verf is heel belangrijk. Zorg daarom dat je deze droogtijd echt respecteert en belast de tegels en tegelvoegen daarna pas weer zoals normaal.

Nieuwe tegels nodig? Bezoek Stienstra Joure

In dit artikel hebben we je verteld over het belang van regelmatige reiniging van voegen. Je hebt gelezen welke problemen kunnen ontstaan als je de tegelvoegenreiniging verwaarloost. We hebben een eenvoudig toe te passen stappenplan geadviseerd voor het schoonmaken. We vertelden zelfs over het verven van de tegelvoegen, om zo een frisse look voor je badkamer te creëren.

Goed onderhoud van je tegels en voegen is essentieel. Niet alleen voor de hygiëne, maar ook voor de uitstraling en levensduur van je badkamer. We hopen dat je de klus gemakkelijk zelf klaart met onze tips en technieken.

Maar wat als jouw voegen echt niet meer te redden zijn? Of als je gewoon toe bent aan iets nieuws? Ook dan is Stienstra Joure het adres waar jij moet zijn. Als expert in tegels en sanitair bieden wij een breed assortiment. Badkamers, toiletten, tegelvloeren, keukentegels: in onze showroom vind je het allemaal.

We zijn een vertrouwd adres voor vele klanten in Joure, Heerenveen, Sneek, Lemmer en daarbuiten. Heb je hulp nodig bij het kiezen van de perfecte tegels? Of wil je persoonlijk advies over het vervangen van je huidige tegelwerk? Bezoek dan de showroom van Stienstra Joure en laat je adviseren en inspireren!