Categorieën
Blog

Tegelvloeren en vloerverwarming: een ideale combinatie? 

Is de combinatie van vloertegels en vloerverwarming de ideale keuze? Duik in de voordelen van deze mix en ontdek alles wat je moet weten over de synergie tussen tegelvloeren en vloerverwarming.

Denk je na over het aanschaffen van vloerverwarming? Vergeet dan niet dat een vloer die de warmte goed geleidt van essentieel belang is. Tegelvloeren vormen dé ideale keuze in combinatie met vloerverwarming. Of je nu een nieuwe vloer aanlegt of de huidige vloer vervangt: vloerverwarming en tegels vormen een perfecte match. Hoe dat precies zit? In deze blog vertellen we je er alles over!

Vloerverwarming keuken

Voordelen van vloerverwarming

Laten we eerst eens kijken naar de redenen om vloerverwarming aan te leggen. Wat voor soort woning je ook hebt, met vloerverwarming profiteer je van een aantal voordelen:

 • energie-efficiëntie (en dus een lagere rekening!)
 • veel comfort
 • te combineren met vrijwel alle vloertypen

Energie besparen, we zijn er allemaal mee bezig. Want laten we eerlijk zijn, wie zegt er nu ‘nee’ tegen een lagere energierekening? Misschien wel het grootste voordeel van vloerverwarming is de energie-efficiëntie. Dat werkt als volgt.

De warmte stijgt vanuit je vloer op en verwarmt het hele vertrek daarbij gelijkmatig. Daardoor hoeft de thermostaat niet zo hoog te staan als bij een radiator. Vloerverwarming is meestal een watergedragen systeem, dat op lagere temperaturen werkt dan een standaard radiator. Zo verbruik je dus heel efficiënt energie en bespaar je op je energiekosten.

De gelijkmatige verwarming van het vertrek draagt daarnaast in hoge mate bij aan je wooncomfort. Van koude plekken in je huis is met vloerverwarming geen sprake meer. En zeker in de wintermaanden is een warme vloer ongeëvenaard prettig.

Tot slot is vloerverwarming te combineren met bijna alle soorten vloeren: tegels, hout, laminaat, tapijt. De mogelijkheden zijn groot! Maar bedenk wel dat juist tegels zo’n perfecte combinatie met vloerverwarming vormen, omdat deze de warmte uitermate goed geleiden. In vergelijking tot andere opties voor je vloer, komen tegels het beste uit de test.

Vloerverwarming onder tegelvloeren

Daarom wil jij een tegelvloer!

Goed, de voordelen van vloerverwarming zijn duidelijk. Maar wat zijn nu precies de pluspunten van tegelvloeren? Tegels hebben specifieke eigenschappen die de combinatie met vloerverwarming zo geschikt maken:

 • duurzaam
 • onderhoudsarm
 • veelzijdig aanbod

Doordat tegels zo goed bestand zijn tegen krassen en slijtage, vormen ze een bijzonder duurzame keuze. Een tegelvloer kan tegen een stootje. Wel zo fijn voor drukke ruimtes in huis, zoals de entreehal of veel belopen keuken.

Naast duurzaam zijn tegels ook onderhoudsarm. Met een dweil en sopje maak je de tegelvloer binnen een omdraai schoon. Ideaal voor ruimtes waarin gemorst wordt dus. Doordat je een tegelvloer zo gemakkelijk reinigt, draagt dit type vloer bij aan je wooncomfort én een hygiënische, gezonde leefomgeving.

Vergeet ook niet dat je met tegels alle kanten op kunt. Dankzij een veelzijdig aanbod in tegels vind je altijd een passende tegel voor iedere woonstijl. Van natuurlijke, rustieke tegels met natuursteenlook tot moderne, strakke designs met keramische tegels en alles daartussenin.

Vloerverwarming en tegelvloeren

Vloerverwarming en tegelvloeren combineren: de perfecte match!

Het is je inmiddels vast wel duidelijk: tegelvloeren vormen een perfecte partner voor vloerverwarming. Dat komt voornamelijk door het vermogen van tegels om warmte heel efficiënt te geleiden. Maar hoe werkt die samensmelting van tegelvloeren en vloerverwarming nu precies?

Dat tegels zo naadloos en effectief aansluiten op vloerverwarming, komt door hun thermische eigenschappen. Keramische tegels zijn in staat om warmte snel in zich op te nemen en ook gelijkmatig af te geven. Een cruciale eigenschap voor een optimale verwarming van je woning. Want hoe beter de vloer warmte geleidt, hoe efficiënter de verwarming werkt.

Wist je dat tegelvloeren de warmte nog veel langer vasthouden dan andere typen vloerbedekking, zoals hout en tapijt? Zelfs nadat de vloerverwarming uitgezet is, behouden de vloertegels nog een lange tijd hun warmte. Dat is aangenaam, comfortabel en goed voor je portemonnee.

Voordelen van vloerverwarming met tegelvloer

We zetten de voordelen van vloerverwarming in combinatie met een tegelvloer overzichtelijk voor je op een rij:

 • Tegels geleiden efficiënt warmte en behouden deze warmte voor langere tijd dan andere vloersoorten.
 • Zo kun je tot wel 20% energie besparen door vloerverwarming met tegels te nemen.
 • De luchtvochtigheid in de ruimte wordt beter gereguleerd met vloerverwarming. Ook circuleert er minder stof. Zo geniet je van een verbeterde luchtkwaliteit in huis.
 • Comfortabele, gelijkmatige verwarming van iedere ruimte.
 • Geen radiatoren in huis, dus dat betekent: meer ruimte en mogelijkheden op het gebied van inrichting.

Vloerverwarming woonkamer

Houd hier rekening mee bij het kiezen van een tegelvloer voor vloerverwarming

Ben je overtuigd van de combinatie van vloerverwarming en tegels? Dan zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden bij de aanschaf van een tegelvloer. We zetten een paar praktische tips voor je op een rij.

1. Controleer de thermische geleidbaarheid van tegels. De warmtegeleiding kan verschillen per materiaal. Keramische tegels staan bekend om hun buitengewone geleiding en vormen dan ook een perfecte combinatie met vloerverwarming.

2. Besef dat de tegelkleur van invloed kan zijn op de overdracht van warmte. Als er veel zonlicht op een tegelvloer valt, zullen donkere tegels meer warmte absorberen dan lichte tegels.

3. Kies kwaliteit. Goedkope tegels zijn niet altijd bestand tegen de temperatuurwisselingen die gepaard gaan met vloerverwarming. Het gevolg? Barsten in je tegelvloer! Als je kiest voor een tegelvloer van hoge kwaliteit voorkom je dat.

Bezoek onze showroom en kies de perfecte tegelvloer voor vloerverwarming

Laat jij je graag inspireren? En ben je op zoek naar deskundig advies over de beste tegelvloer voor vloerverwarming? Breng dan een bezoek aan de showroom van Stienstra Joure. Wij helpen je graag bij het kiezen van de juiste tegels. Met een uitgebreid aanbod vloertegels en onze expertise overtreffen we jouw verwachtingen. Meer weten? Neem contact op.