Categorieën
Blog

Een spiegel voor je badkamer of toilet kiezen? Praktische tips

Stienstra Joure helpt je graag bij het kiezen van een spiegel voor je badkamer of toilet. Zoek je een strakke, moderne variant of juist een klassieke spiegel?

Wat is een badkamer of toilet zonder een spiegel? Tandenpoetsen, scheren, haren kammen, make-up aanbrengen: een spiegel is een praktische toevoeging die je niet wilt missen. Maar wist je dat spiegels ook invloed hebben op de sfeer en het uiterlijk van deze ruimtes? Dit attribuut kan je badkamer optisch vergroten en zelfs verlichten. Daarom is het belangrijk om de juiste spiegel te kiezen.

Stienstra Joure helpt je graag bij het kiezen van een spiegel voor je badkamer of toilet. Zoek je een strakke, moderne variant of juist een klassieke spiegel? In onze uitgebreide collectie spiegels vind je er altijd eentje die past bij jouw stijl en behoeften.

Spiegel kiezen badkamer Friesland

Soorten en vormen spiegels

Rond, ovaal, rechthoekig: als je een spiegel voor je badkamer zoekt ontdek je dat er veel soorten en vormen spiegels zijn. Naast het formaat en de stijl, heeft iedere vorm ook een verschillend effect op de ruimte. We benoemen het effect van verschillende soorten spiegels op je badkamerinrichting.

Ronde spiegels
Ben je op zoek naar een rustige, ontspannen sfeer? Dan is een ronde spiegel een goede keuze. Deze vorm geeft je badkamer een zacht, uitnodigend gevoel. Een goede keuze voor wie het spa-gevoel in zijn badkamer wil oproepen.

Ronde spiegel badkamer Friesland

Ovale spiegels
Ovale spiegels bieden wat meer lengte dan ronde spiegels. Doordat ze een ruimte hoger doen lijken, zijn ze geschikt voor kleine badkamers. Met deze simpele toevoeging creëer je een ruimtelijker gevoel in je badkamer.

Ovale spiegel badkamer Friesland

Rechthoekige spiegels
In moderne badkamers zijn rechthoekige spiegels een geliefde keuze. De strakke lijnen van deze vorm dragen bij aan een geordend, net uiterlijk. Tegelijkertijd is de rechthoek een veelzijdige vorm, die uitstekend in iedere badkamerstijl past. Of je nu houdt van een minimalistische of meer traditionele inrichting.

Rechthoekige spiegel badkamer Friesland

Organische spiegels
Wil je echt een unieke toevoeging aan je badkamer doen? Kies dan voor een spiegel met een organische vorm. Afwijkend van de standaard, vormen deze spiegels een speels, natuurlijk element in je badkamer. Organische spiegels trekken de aandacht en geven je badkamer een persoonlijk tintje.

Organische spiegel badkamer Friesland

Spiegels met speciale functies

Naast de vorm van een spiegel, spelen ook praktische functies van spiegels een rol. Bij Stienstra Joure vind je spiegels met handige foefjes, die het gebruiksgemak en de sfeer in je badkamer verbeteren. We lichten een aantal spiegels met bijzondere functies uit.

Verlichting
Goede verlichting is belangrijk in elke badkamer. En wat is er nu praktischer dan een spiegel met ingebouwde verlichting? Zo zie je altijd precies wat je doet tijdens het opmaken of scheren. Tegelijkertijd ontstaat er een sfeervol licht, waarmee je ochtendroutine een stuk aangenamer wordt. Functioneel en stijlvol, wat wil je nog meer?

Ronde spiegels met verlichting badkamer Friesland

Spiegelverwarming
Niets is vervelender dan een beslagen spiegel na het douchen. Spiegelverwarming lost dit probleem op. Doordat je spiegel vrij van condens blijft, heb je altijd helder zicht. Ideaal voor de momenten direct na je warme douche. Spiegelverwarming is dan ook een comfortabele toevoeging voor moderne badkamers.

Spiegelkasten met diverse functies
Heb je niet veel ruimte over in je badkamer? Dan biedt een spiegelkast uitkomst. Ook spiegelkasten kunnen diverse functies hebben: touch bediening, verlichting inbouw of opbouw, spiegelkast inbouwen of op de muur, spiegelverwarming. In kleinere badkamers vormen de opbergruimte en spiegel een perfecte combinatie. Je hebt direct een plek voor alle benodigdheden in je badkamer en een spiegel voor het dagelijkse gebruik.

Spiegelkast badkamer Friesland

Touchscreen-bediening
Moet jouw badkamer voldoen aan de allernieuwste technologische snufjes? Dan is een moderne spiegel met touchscreen iets voor jou. De verlichting aanzetten, het is allemaal mogelijk via je spiegel. Je hebt zelfs toegang tot het nieuws of het weerbericht. Zo kun je direct je outfit aanpassen aan de weersverwachting. Deze touchscreen-technologie brengt je badkamer naar een nieuw niveau van luxe en gemak.

Spiegel met touchscreen Friesland

Bluetooth-connectiviteit
Muziekliefhebbers opgelet! Wil jij tijdens het omkleden, douchen of ontspannen in bad genieten van je favoriete muziek? Kies dan een spiegel met Bluetooth-connectiviteit. Vaak bevatten deze spiegels ingebouwde speakers. Sommige modellen beheren zelfs je telefoongesprekken.

Vergrotende secties
De tijd van een aparte, vergrotende spiegel is voorbij. Met een spiegel met vergrotende sectie ontdek je eenvoudig de kleinste details op je gezicht. Handig bij het scheren of aanbrengen van make-up. De tijd van een aparte, vergrotende spiegel is voorbij, want deze spiegel bevat een speciaal gebied met vergroot zicht.

Spiegel met vergrotende secties badkamer

Geïntegreerde klok
Heb je ‘s morgens altijd haast? Dan is een spiegel met geïntegreerde klok de perfecte oplossing voor jou. Zo heb je tijdens je ochtendroutine altijd zicht op de tijd. Handig en functioneel.

Zijn alle spiegels geschikt voor de badkamer of toilet?

Naast een functionele functie, hebben veel spiegels ook een decoratieve functie in je huis. Niet iedere spiegel is echter even goed bestand tegen de hoge luchtvochtigheid van een badkamer. Daarom is het belangrijk om stil te staan bij de vraag welke spiegels geschikt zijn voor vochtige ruimtes. Het materiaal, de afwerking en installatie van de spiegel spelen daarbij een rol.

Materiaalkeuze
Of een spiegel geschikt is voor gebruik in de badkamer of het toilet, wordt allereerst bepaald door het materiaal. En dan hebben we het zowel over de spiegel zelf als de omlijsting daarvan. Controleer goed of de spiegel is ontworpen voor gebruik in vochtige omstandigheden. Spiegelglas moet daarvoor vaak een speciale behandeling ondergaan, waarmee corrosie van het zilveren, reflecterende oppervlak wordt voorkomen. Maar ook de omlijsting moet vochtbestendig zijn. Vraag daarom na of het metaal niet roest en of het hout behandeld is tegen vocht.

Spiegel badkamer materiaal

Afwerking
Naast het materiaal is de afwerking van een spiegel belangrijk. De randen van spiegels moeten goed zijn afgedicht, zodat water en vocht buitengehouden wordt. Kies indien mogelijk ook voor modellen zonder al te veel inkepingen of versieringen. Hierin kan zich vocht ophopen, dit gaat ten koste van de levensduur van de spiegel.

Installatie en plaatsing
Tot slot kan de manier waarop en waar een spiegel wordt geïnstalleerd van invloed zijn op de levensduur. Plaats de spiegel ver genoeg van directe waterbronnen, zoals douches en kranen. Zo voorkom je directe waterschade. Ook voorkomt een correcte installatie dat er vocht achter de spiegel komt.

Installatie spiegel

Kies een spiegel die past bij jouw badkamer of toilet

Twijfel je over de ideale spiegel voor jouw badkamer of toilet? Stienstra Joure kan die keuze helaas ook niet voor jou maken. Smaken verschillen namelijk! Toch helpen we je graag bij het kiezen van een spiegel. Daarom vertellen we je over belangrijke factoren die een rol spelen bij je keuze.

Grootte van de ruimte
Heb je een kleinere badkamer of toilet? Dan is het slim om een grote spiegel te nemen. Grote spiegels reflecteren licht en maken de ruimte daarmee optisch groter. In een grotere badkamer kun je een mooi statement maken door te kiezen voor één grote spiegel. Of durf jij te experimenteren met meerdere kleine spiegels? Ook dat komt in een grote badkamer uitstekend tot z’n recht.

Stijl van de badkamer
Zorg ervoor dat je spiegel goed aansluit op de algehele interieurstijl van je badkamer. Heb je een strakke, moderne badkamer? Kies dan voor een spiegel met strakke lijnen en minimale versieringen. Heb je een meer traditionele inrichting? Dan kunnen spiegels met een sierlijke lijst je ruimte heel mooi verrijken. Stem de spiegel ook af op de andere materialen en kleuren die in je badkamer aanwezig zijn.

Beige badkamer

Persoonlijke voorkeur
Last but not least: jouw persoonlijke smaak. Natuurlijk is het allerbelangrijkste dat jij een spiegel kiest die je mooi vindt. Je moet er ten slotte iedere dag naar kijken. Ga je voor een spiegel met ingebouwde verlichting, met unieke vorm of een klassiek model? Wat je ook kiest, zorg ervoor dat je er elke dag blij van wordt.

Wat kost een spiegel?

Spiegels variëren sterk in prijs. Het formaat, het type, het ontwerp en eventuele functionaliteiten zijn onder meer van invloed op de kosten. We geven een globaal overzicht van de prijzen voor verschillende soorten spiegels. Met deze inschattingen krijg je een algemeen beeld van de prijzen op de Nederlandse markt.

Basisspiegels
Onder een basisspiegel verstaan we een eenvoudige, frameloze spiegel zonder extra functionaliteiten. Afhankelijk van het formaat variëren de prijzen vaak tussen de € 20,- voor kleinere en € 100,- voor grotere modellen. Een basisspiegel is een budgetvriendelijke optie voor als je een simpele, functionele spiegel zonder poespas zoekt.

Basisspiegel badkamer Friesland

Spiegels met verlichting
Spiegels met ingebouwde verlichting zijn duurder dan basisspiegels. Dat komt omdat ze extra technologie bevatten en meer gebruiksgemak bieden. Prijzen voor spiegels met ingebouwde verlichting starten rond de € 100,- en kunnen oplopen tot zo’n € 400,-. Het formaat spiegel en het type verlichting, zoals LED of halogeen, zijn mede van invloed op de prijs.

Ovale spiegel met verlichting

Spiegelkasten
Spiegelkasten combineren opbergruimte met de spiegelfunctie. Meestal ligt dit type spiegel in dezelfde prijsklasse als een spiegel met verlichting. Is de spiegelkast uitgerust met extra functies, zoals anti-condens of interne verlichting? Dan kunnen ze duurder uitvallen. Reken op prijzen tussen de € 150,- en € 500,- voor kwalitatieve spiegelkasten.

Speciale spiegels
Tot slot hebben we de categorie speciale spiegels. Denk aan spiegels met een unieke vorm, bijzondere ontwerpen of extra functionaliteiten, zoals touchscreen-bediening, Bluetooth of verwarmte elementen. Deze spiegels kunnen aanzienlijk duurder zijn dan andere soorten spiegels. Afhankelijk van de specificaties en het merk variëren de kosten voor speciale soorten spiegels van € 200,- tot wel € 1000,- of zelfs meer.

Hoe zorg je ervoor dat jouw spiegel blijft stralen?

Een spiegel vormt een echte blikvanger in je badkamer of toilet. Regelmatig onderhoud helpt om de glans van je spiegel te behouden. Met de volgende tips houd je de spiegel in topconditie.

Spiegel schoonmaken badkamer Friesland

Regelmatig schoonmaken
Maak je spiegel regelmatig schoon. Gebruik daarvoor een zachte, pluisvrije doek of een microvezeldoek. Vermijd papieren doekjes, want die kunnen krassen achterlaten. Gebruik een milde glasreiniger of een mengel van water met een beetje azijn. Spuit de reiniger altijd op de doek en nooit direct op de spiegel. Zo voorkom je dat de vloeistof langs de randen en tussen de omlijsting kruipt of de achterkant beschadigt.

Bescherming tegen vocht
In een badkamer ontkomt je niet aan vocht. Toch is het belangrijk om je spiegel hier zoveel mogelijk tegen te beschermen. Zorg daarom altijd voor voldoende ventilatie. Zet een raam open of gebruik een ventilator na het douchen. Heb je veel last van condens? Dan is een spiegel met anti-condens functie iets voor jou. Je kunt ook zelf anti-condens spray aanbrengen.

Voorkomen van vlekken en kalkaanslag
Ontstaan er spetters op je spiegel? Maak de spiegel dan direct schoon om hardnekkige vlekken en kalkaanslag te voorkomen. Zeker in gebieden met hard water vormt kalkaanslag een probleem. Regelmatige reiniging met een mild zuur, zoals azijn, helpt om kalkaanslag te voorkomen.

Vlekken en aanslag spiegel badkamer

Vermijd schurende reinigers
Schurende reinigingsmiddelen of materialen zoals sponsjes en borstels kunnen krassen veroorzaken op de spiegel. Ontstaan er toch hardnekkige vlekken, zoals verf? Gebruik dan speciale reinigingsmiddelen die veilig zijn voor spiegels.

Controleer de randen en afwerking
In de randen van een spiegel kunnen vocht en vuil zich gemakkelijk ophopen. Houd deze randen daarom goed schoon en droog. Zo voorkom je corrosie en aantasting van de zilverlaag aan de achterkant van de spiegel.

Welke spiegel kies jij? Bezoek Stienstra Joure

In dit artikel hebben we je praktische tips gegeven om de juiste spiegel te kiezen voor je badkamer of toilet. Het formaat, de vorm, de functionaliteiten, de prijs: iedere keuze die je maakt draagt bij aan de uitstraling van je ruimte. We hopen dat je nu een beter beeld hebt van de mogelijkheden en kosten van verschillende soorten spiegels.

Wil je meer informatie of persoonlijk advies? Of wil je onze collectie spiegels bekijken? Neem dan contact op of breng een bezoek aan onze showroom in Joure, Friesland. Onze adviseurs helpen je met veel plezier om jouw badkamer te veranderen in een ruimte waar je iedere dag van geniet.