Categorieën
Blog

Soorten tegelvloeren: ontdek welke vloer perfect bij jouw woning past!

Duik met ons mee in de veelzijdige wereld van tegelvloeren en ontdek hoe je met de juiste keuze jouw woning een unieke uitstraling kunt geven. Van modern tot landelijk, we verkennen de diversiteit aan stijlen.

We nemen jou mee in de fascinerende wereld van tegels. In deze blog duiken we in de diverse soorten tegelvloeren waarmee je jouw woning een unieke uitstraling kunt geven. Of je nu zoekt naar een vloer die past bij een modern, klassiek, industrieel of landelijk interieur. Voor iedere persoonlijke smaak en stijl is een passende tegel te vinden.

We onderzoeken de unieke eigenschappen, voordelen en toepassingen van elk type tegel, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken voor de perfecte vloer in jouw woning. Laat je inspireren door de veelzijdigheid en schoonheid van diverse soorten tegelvloeren en vind de perfecte tegels voor jouw droomhuis!

Keramische tegelvloeren

Keramische tegels worden gemaakt van een mengsel van klei, zand en andere natuurlijke materialen. Deze mix van grondstoffen wordt gevormd en gebakken bij hoge temperaturen. Zo ontstaat er een harde, duurzame en slijtvaste tegel.

Keramische tegels zijn in de meest uiteenlopende kleuren, patronen en texturen verkrijgbaar. Daardoor zijn ze geschikt voor veel toepassingen en interieurstijlen. Niet gek dus, dat keramische tegels een populair soort tegelvloer vormen.

Keramische tegels betonlook natuursteen

Verschillende stijlen keramisch

Door de ruime keuze in stijl en afwerking, past er altijd een keramische tegel bij iedere smaak en inrichting. Gepolijste, glanzende tegels reflecteren licht, waardoor een luxueus, ruimtelijk gevoel ontstaat. Matte tegels hebben juist een subtiel, niet-reflecterend oppervlak met een ingetogen, natuurlijk uitstraling. Voor een dynamisch, visueel interessant effect zijn er structuurtegels. Deze geven extra diepte en variatie door hun reliëfpatronen en -texturen.

Tegelvloeren soorten

Voordelen van keramische tegels

Keramische tegels bieden verschillende voordelen als tegelvloer:

 • Keramiek is bijzonder duurzaam, doordat het materiaal goed bestand is tegen krassen, slijtage en vlekken. Ideaal voor drukbezochte ruimtes en gezinnen met kinderen of huisdieren.
 • De tegels zijn zeer onderhoudsvriendelijk. Je hebt alleen een vochtige dweil of zachte borstel met milde zeep nodig.
 • Door de veelzijdigheid in kleur, patroon, textuur en afwerking zijn deze tegels zowel voor binnen- als buitentoepassingen geschikt.

Natuursteen tegelvloeren

Natuursteen tegels worden gemaakt van natuurlijk gevormde materialen. Denk aan marmer, graniet, leisteen, kalksteen en travertin. Geen twee tegels zijn exact gelijk: iedere steensoort heeft zijn eigen textuur, kleur en patronen. Daarmee geven natuursteen tegelvloeren iedere ruimte een exclusieve, authentieke uitstraling. Natuursteen tegels zijn daarom een prachtige, luxueuze keuze voor vloeren en wanden.

Natuursteenlook tegels

Unieke eigenschappen van elke steensoort

We zetten de unieke eigenschappen en kenmerken van een aantal soorten natuursteen overzichtelijk op een rij:

 • Marmer: klassieke, luxueuze steensoort met opvallende aders en glanzend oppervlak.
 • Graniet: harde, duurzame steen met korrelige textuur.
 • Leisteen: gelaagde structuur, rustieke uitstraling.
 • Kalksteen: zachte steensoort met subtiele kleurnuances en fossiele insluitsels.
 • Travertin: poreuze steensoort met natuurlijke textuur en warme kleurtinten.

Betonlook tegelvloeren

Soorten natuursteen

Marmer ontstaat onder hoge druk en temperatuur vanuit kalksteen. De klassieke, luxueuze steensoort is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals wit, grijs, groen en roze. Het glanzende oppervlak is voorzien van opvallende aders. Als symbool van verfijning en elegantie wordt dit soort natuursteen vaak gebruikt als tegelvloer of wandbekleding in badkamers, keukens en entreehallen.

Marmerlook tegels

Het harde graniet ontstaat uit stollingsgesteende en is verkrijgbaar in diverse kleuren, zoals zwart, wit, rood en blauw. Doordat deze steensoort goed bestand is tegen krassen en hitte, wordt graniet veel toegepast op keukenbladen, tegelvloeren en trappen.

Graniet tegelvloeren

Leisteen is een metamorf gesteente: het ontstaat onder hoge druk of temperatuur uit klei of vulkanische as. Verkrijgbaar in rustieke kleuren als grijs, zwart, groen en rood, is leisteen zeer geschikt voor vloeren en wanden in landelijke en industriële interieurs.

Leisteen tegelvloeren

Het sedimentaire gesteente kalksteen is opgebouwd uit calciumcarbonaat. Deze zachte steensoort is verkrijgbaar in kleuren als beige, crème, grijs en bruin. Deze natuursteen met subtiele kleurnuances wordt vaak gebruikt voor vloeren, wanden en gevels.

Kalksteen tegelvloeren

Het poreuze travertin ontstaat uit kalksteen in warmwaterbronnen. Met zijn kenmerkende, natuurlijke textuur en warme tinten als beige, bruin en rood, wordt het veel gebruikt voor vloeren, wanden en terrassen.

Poreuze travertin tegels

Voordelen van natuursteen tegels

Natuursteen tegels bieden diverse voordelen als soort tegelvloer:

 • De tegels hebben een unieke, luxueuze uitstraling.
 • Natuursteen is zeer duurzaam.
 • De tegels bieden een lange levensduur.
 • Natuursteen tegels zijn vaak geschikt voor zowel binnen- als buitentoepassingen.

Een ander groot voordeel is dat keramische tegels de uitstraling van natuursteen kunnen nabootsen: natuursteen look tegels. Hierdoor geniet je van de kwaliteit en krasbestendigheid van een keramische vloer, gecombineerd met de schoonheid van natuursteen.

Wees je er wel van bewust dat natuursteen tegels doorgaans meer onderhoud vereisen dan keramische of porseleinen tegels. Dit komt doordat natuursteen gevoeliger is voor vlekken en krassen. Het is belangrijk om natuursteen tegelvloeren regelmatig met een geschikt reinigingsmiddel te reinigen. Om vlekken en verkleuringen te voorkomen kan impregneren verstandig zijn.

Porseleinen tegelvloeren

Een specifiek type keramiek is porselein. Porseleinen tegels worden van een fijnere kleisoort gemaakt dan gewone keramische tegels. Doordat porselein op hogere temperaturen wordt gebakken, hebben deze tegels een hogere dichtheid en lager waterabsorptievermogen.

Daarmee zijn tegels van porselein sterker, slijtvaster en beter bestand tegen vocht dan gewone keramische tegels. Dit maakt porselein zeer geschikt voor binnen- en buitentoepassing.

Porseleinen tegelvloeren

Populaire stijlen porselein

Porselein is verkrijgbaar in verschillende stijlen, kleuren en afwerkingen. Zo vormen de betonlook, houtlook, marmerlook en natuursteenlook populaire stijlen voor porseleinen tegelvloeren.

Betonlook tegels geven een strakke, moderne uitstraling. Houtlook tegels zorgen juist voor een warme, natuurlijke sfeer. Marmerlook tegels geven de luxe en elegantie van marmer, met de praktische voordelen van porselein. En natuursteenlook tegels combineren de authentieke uitstraling met de duurzame, onderhoudsvriendelijke eigenschappen van porselein.

Voordelen van porseleinen tegels

Porselein biedt verschillende voordelen als soort tegelvloer:

 • Porselein is sterk en slijtvast. Ideaal voor drukbezochte ruimtes.
 • Deze tegels zijn water- en vochtbestendig. Perfect voor buitentoepassing en vochtige ruimtes, zoals de badkamer.
 • Het materiaal is onderhoudsarm en eenvoudig te reinigen.

Overige soorten tegelvloeren

Naast keramische, porseleinen of natuursteen tegels, kun je ook kiezen voor andere soorten tegelvloeren. Bijvoorbeeld voor cementtegels en mozaïektegels. Of tegelvloeren die in een bepaald patroon zijn gelegd zoals visgraat tegelvloeren

De kleinere mozaïektegels vormen samen een groter patroon of ontwerp. Ze zijn verkrijgbaar in diverse materialen, zoals keramiek, glas, natuursteen en zelfs hout en metaal. Mozaïektegels zijn geliefd als soort tegelvloer vanwege hun artistieke, decoratieve uitstraling. Met dit type tegelvloer geef je iedere ruimte een unieke, persoonlijke stijl.

Cementtegels staan bekend om hun unieke patronen, kleurrijke ontwerpen en vintage uitstraling. Deze handgemaakte tegels van cement, zand en pigmenten zijn duurzaam en slijtvast. Toch vragen ze vanwege hun poreuze karakter meer onderhoud dan bijvoorbeeld keramische tegels. Regelmatig impregneren en reinigen met geschikte reinigingsmiddelen wordt aangeraden. Cementtegels zie je vooral op vloeren en wanden in keukens, badkamers en hallen.

Keuze tegels en tegelvloeren

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste soort tegelvloer?

Ben je op zoek naar de beste soort tegelvloer voor jouw badkamer, keuken of woning? Zoals je ziet zijn er talloze soorten tegelvloeren beschikbaar. Ieder materiaal beschikt over zijn eigen unieke eigenschappen en voordelen. We hopen dat je met het overzicht in deze blog een weloverwogen keuze kunt maken.

Heb je toch hulp nodig bij het kiezen van de juiste soort tegelvloer voor jouw woonstijl? Breng dan een bezoek aan onze showroom in Joure of neem contact op met onze deskundige adviseurs. We voorzien je graag van persoonlijk advies.