Categorieën
Blog

10 vragen en antwoorden over het kopen van tegels voor in je huis 

Als je een nieuwe tegelvloer overweegt, kun je overweldigd raken door de vele keuzes en overwegingen. Je bent niet alleen; het selecteren van de juiste tegel is voor velen een uitdaging.

Overweeg je een nieuwe tegelvloer, maar weet je niet precies waar je moet beginnen? Dan kunnen er flink wat vragen over het kopen van de juiste tegels door je hoofd spoken. Wees gerust: je bent niet de enige! Door de talloze opties en overwegingen kan het kiezen van de juiste tegel een uitdaging zijn.

Daarom hebben we voor jou een overzicht samengesteld van de meest gestelde vragen rondom het kopen van tegels. Deze vragen zijn gesteld door potentiële klanten die niet thuis zijn in de wereld van tegels en sanitair. Of je nu nieuwsgierig bent naar materialen, productieproces, onderhoud of formaten: na het lezen van dit artikel ben je goed voorbereid. Zo kies je vol vertrouwen de perfecte tegel voor jouw ruimte.

Vragen kopen tegels badkamer

Vraag 1: Waar zijn de tegels van gemaakt?

Een prachtig mozaïek van kleuren, patronen en materialen: bij het binnenstappen van een tegelwinkel kan de variëteit overweldigend zijn. Bij het kiezen van een tegelsoort is het belangrijk om rekening te houden met je specifieke behoeften en het beoogde gebruik van de ruimte waarin de tegel wordt geplaatst.

Elk type tegel heeft zijn eigen functie en vertelt een uniek verhaal. Van de rust van terracotta in een Toscaanse keuken tot de strakke uitstraling van marmer in een moderne badkamer. We nemen je mee op reis langs de meest prominente tegelsoorten die de markt sieren.

Keramische tegels

Keramiek is gemaakt op hoge temperatuur gebakken klei. Keramische tegels zijn verkrijgbaar in zowel geglazuurde als ongeglazuurde varianten. Ze zijn duurzaam en relatief goedkoop.

Porseleinen tegels

Een soort keramische tegel, maar dichter en minder poreus dankzij een verfijnder productieproces. Ze zijn zeer duurzaam en geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik.

Natuursteen tegels

Tegels gemaakt van natuurlijke materialen zoals marmer, graniet, leisteen, kalksteen en travertijn. Elke steensoort heeft unieke patronen en kleuren.

Mozaïek tegels

Kleine tegels die vaak op een gaas worden geplaatst om de installatie te vergemakkelijken. Ze kunnen van verschillende materialen zijn gemaakt, zoals glas, keramiek en natuursteen.

Cementtegels

Handgemaakte tegels van cement, die vaak worden versierd met patronen en ontwerpen. Ze zijn kleurrijk en kunnen zowel binnen als buiten worden gebruikt.

Glas tegels

Tegels gemaakt van glas worden vaak gebruikt voor accentwanden en backsplashes. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen.

Houtlook tegels

Keramische of porseleinen tegels die eruitzien alsof ze van hout zijn gemaakt. Houtlook tegels combineren de charme en schoonheid van hout met de duurzaamheid en functionaliteit van tegels.

Terracotta tegels

Gebakken aardewerk tegels met een rustieke uitstraling. Deze poreuze tegels worden vaak geglazuurd voor gebruik binnenshuis.

Vinyl tegels

Flexibele en veerkrachtige tegels gemaakt van vinyl. Ze zijn comfortabel onder je voet en komen in een verscheidenheid aan ontwerpen.

Productie tegels

Vraag 2: Welk materiaal tegel past het beste bij mijn ruimte?

Naast uiterlijk, speelt ook functionaliteit een grote rol bij het kiezen van de juiste tegel. Of je nu neigt naar keramiek, porselein of natuursteen: elk materiaal heeft unieke eigenschappen die bepalen hoe het in een bepaalde ruimte past. Het is goed om deze kenmerken te begrijpen, zodat je de perfecte match voor jouw ruimte vindt.

Het beste materiaal voor je ruimte hangt sterk af van de specifieke behoeften en het beoogde gebruik van de tegel. Zo zijn keramische tegels veelzijdig, duurzaam en onderhoudsarm. En doordat ze ook goed vocht weerstaan, zijn ze ideaal voor wanden in keukens en badkamers.

Porseleinen tegels zijn daarentegen harder en dichter. Daardoor zijn ze geschikt voor vloeren in drukbezochte ruimtes en voor buitenomgevingen. Ben je op zoek naar een natuurlijke schoonheid met unieke patronen? Dan zijn natuurlijke materialen zoals marmer, graniet en leisteen de perfecte keuze voor jou. Deze natuursteen tegels geven ruimtes een organisch, elegant en luxueus gevoel.

Materiaal van tegels

Vraag 3: Welke formaten vloertegels kan ik kopen?

De afmeting van tegels speelt optisch een grote rol in het creëren van de juiste uitstraling en sfeer. Het tegelformaat bepaalt sterk of een ruimte groter, kleiner, breder of langer aanvoelt.

Kleine tegels

Afmetingen van 10×10 cm, 15×15 cm en 20×20 cm behoren tot de kleine tegels. Ze zijn erg geschikt voor gedetailleerde patronen en mozaïeken. Kleine tegels worden dan ook vaak toegepast in specifieke gebieden. Denk aan het accentueren van een nis of achterwand. Kleine tegels kunnen een compacte badkamer visueel groter doen lijken. Het grotere aantal voegen dat met kleine tegels gepaard gaat, vereist echter wel meer onderhoud.

Middelgrote tegels

Middelgrote tegels, zoals 30×30 cm, 30×60 cm of 45×45 cm, vormen een praktische keuze voor diverse badkamerontwerpen. Deze tegels zijn in veel stijlen, kleuren en materialen beschikbaar en kunnen zowel voor vloeren als wanden worden gebruikt.

Grootformaat tegels

Grootformaat tegels, met afmetingen van 60×60 cm tot wel 120×278 cm, bieden een strakke uitstraling. Dat komt door het verminderde aantal voegen. De tegels van het formaat 120×278 cm zijn niet alleen geschikt voor badkamers of toiletten. Ze worden toegepast in grote badkamers, maar ook in kleinere ruimtes om een ruimtelijker gevoel te geven. Buiten de badkamer zijn ze ook aantrekkelijk voor wanden in andere ruimtes, zoals de woonkamer. Het plaatsen va deze grote tegels vereist echter precisie en ervaring.

Keuze tegels en tegelvloeren

Vraag 4: Wat is het verschil tussen wand- en vloertegels en welke moet ik kopen?

Wanneer je door een prachtig ingerichte woning loopt, valt je oog vaak op details. Zoals de mooie tegels die de vloeren sieren en de muren accentueren. Misschien lijken de wandtegels en vloertegels op het eerste gezicht vergelijkbaar.

Toch onderscheiden wand- en vloertegels zich met subtiele verschillen, waardoor ze geschikt zijn voor specifieke toepassingen. Voor een stukje hardlopen kies je toch ook andere schoenen dan voor een avondje uit? Zo zijn er ook redenen om de ene tegel boven de andere te kiezen.

Vloertegels hebben bijvoorbeeld vaak een slijtvaste, antisliplaag. Deze tegels zijn dikker, om zo bestand te zijn tegen dagelijks gebruik en het gewicht van mensen en meubels. Tegels op de vloer moeten naast aantrekkelijk, vooral ook functioneel zijn.

Wandtegels zijn daarentegen vaak ontworpen vanuit uiterlijke overwegingen. Deze tegels zijn dunner, omdat ze niet dezelfde belasting hoeven te verdragen als vloertegels. Ook zijn ze verkrijgbaar in de meest uiteenlopende kleuren, patronen en texturen. Wandtegels beschikken vaak wel over een gladdere glazuurlaag, die schoonmaken eenvoudiger maakt.

Wandtegels

Vraag 5: Hoe worden keramische tegels gemaakt?

Al eeuwenlang vormen tegels vanwege hun duurzaamheid, uitstraling en onderhoudsgemak een populaire keuze voor vloeren, wanden en andere oppervlakken. Maar hoe worden de stevige, veelzijdige stukken keramiek of steen eigenlijk gemaakt?

Voor keramische tegels worden natuurlijke materialen tijdens een zorgvuldig productieproces omgezet in stevige, decoratieve vloer- en wandbekleding. De basis bestaat uit een combinatie van zand en klei. Dit wordt onder extreem hoge temperaturen gebakken, variërend van 1000 tot 1250 °C! De toevoeging van specifieke mineralen verhoogt de sterkte en duurzaamheid van de tegel.

Iedere tegel krijgt kwaliteit en een uniek karakter dankzij de toplaag. Dankzij moderne technologieën zijn tegels zo in een breed scala aan kleuren en designs verkrijgbaar.

Het is niet ongebruikelijk dat een enkele tegelserie verschillende variaties in deze toplaag heeft. Dit zorgt voor een realistische en natuurlijke uitstraling. Zeker wanneer het doel is om natuurlijke materialen zoals steen of hout na te bootsen. Tegelseries met een rijke variëteit aan designs geven een authentieke look. Daarom zijn ze doorgaans prijziger dan de meer uniforme tegelseries.

Keramische tegels

Vraag 6: Welke afwerkingen heeft een tegel?

In het hart van elk stijlvol huis ligt een zorgvuldig gekozen tegelvloer die het karakter van de ruimte bepaalt. De kleuren en patronen vormen de eerste indruk. Maar de afwerking onthult de ware nuances en het gevoel van een tegel.

Een goed boek is meer dan alleen een kaft. Zo gaat het bij tegels ook om meer dan alleen het uiterlijk. De juiste afwerking brengt een ruimte tot leven en geeft ieder vertrek een unieke persoonlijkheid.

Gepolijste tegels

Gepolijste tegels staan bekend om hun gladde en glanzende oppervlak. Hun luxe uitstraling doet vaak denken aan natuurlijke stenen, zoals marmer.

Lappato tegels

Lappato tegels hebben een subtiel glanzend oppervlak. Stel je een tegel voor, ergens tussen mat en glanzend in. Deze veelzijdige afwerking kan zowel subtiele glans als diepte aan een ruimte geven.

Matte tegels

Hou je van een natuurlijk, rustig uiterlijk? Dan zijn matte tegels de ideale keuze. Ze bieden een ongepolijste en subtiele afwerking. Ideaal voor ruimtes waar je een onopvallende uitstraling wenst.

Je ziet: de afwerking van tegels kan een grote rol spelen in de sfeer en functionaliteit van een ruimte. Houd daarom rekening met zowel uiterlijke als praktische aspecten. Zo neem je een weloverwogen beslissing die past bij jouw woonwensen.

Matte tegels en glans

Vraag 7: Slijten tegels?

Tegels zijn een populaire keuze voor vele huishoudens en bedrijfsruimtes vanwege hun duurzaamheid. Maar hoe zit het met de slijtage van deze tegels? Het is een belangrijke vraag bij het kopen van tegels. Om deze te beantwoorden, kijken we nogmaals naar de eerder genoemde tegelsoorten.

Keramische tegels

Keramische tegels ontstaan door het onder zeer hoge temperaturen bakken van klei. Het resultaat? Sterke, duurzame tegels die inderdaad heel goed bestand zijn tegen slijtage. Natuurlijk is het wel mogelijk dat er na verloop van tijd en intensief gebruik slijtagesporen ontstaan. Dat geldt feitelijk voor elk materiaal.

Porseleinen tegels

Porseleinen tegels zijn doorgaans een nog harder type keramische tegel. Daarom zijn ze nog beter bestand tegen slijtage en beschadiging dan niet-porseleinen keramische tegels. Belangrijk is het type glazuur dat op de tegel wordt aangebracht. Sommige glazuursoorten zijn harder of slijtvaster dan andere.

Natuursteen tegels

Natuursteen is een duurzaam materiaal dat goed bestand is tegen slijtage. Maar na verloop van tijd kan het gebruikssporen vertonen. Natuursteen kan vooral slijten of verkleuren bij intensief gebruik of blootstelling aan chemische stoffen.

Mozaïek tegels

De slijtage van mozaïektegels hangt af van het materiaal waarvan ze zijn gemaakt. Keramische en natuurstenen mozaïektegels zijn over het algemeen duurzaam. Glazen mozaïektegels kunnen daarentegen gevoeliger zijn voor krassen.

Cement tegels

Cementtegels vormen een duurzame keuze, maar kunnen na verloop van tijd sporen van slijtage vertonen. Daarom is het belangrijk om cementtegels te verzegelen. Zo minimaliseer je de kans op vlekken en slijtage.

Glas tegels

Glas tegels zijn bestand tegen vlekken, schimmel en meeldauw. Toch is het materiaal van nature minder sterk en kwetsbaarder voor krassen en breuken, dan bijvoorbeeld keramiek of porselein. Glas tegels zijn daarom over het algemeen niet zo slijtvast.

Terracotta tegels

Terracotta tegels zijn poreus van aard. Zeker wanneer ze niet goed zijn verzegeld, kan er slijtage optreden. Regelmatig onderhoud, zoals het aanbrengen van een sealer, helpt om de levensduur van terracotta tegels te verlengen.

Vinyl tegels

Vinyl tegels zijn veerkrachtig en bestand tegen slijtage. Ze zijn echter minder duurzaam dan bijvoorbeeld natuursteen of keramiek, omdat ze bij intensief gebruik sneller slijten. Kies voor kwalitatief hoogwaardige vinyl tegels om de kans op slijtage te verminderen.

Slijten van tegels

Vraag 8: Welke legrichting kan ik kiezen bij het kopen van tegels?

Tegels leggen: het is een kunst op zich. Bij het kopen van tegels kun je jezelf afvragen welke legrichting en welk patroon je het mooiste vindt. Daarbij spelen veel factoren een rol. Denk aan de vorm van de tegel en lichtinval in de ruimte. Daarom vereist het leggen van tegels een zorgvuldige overweging op verschillende vlakken.

Tegelvorm

De tegelvorm beïnvloedt de legrichting van tegels sterk. Zo kunnen vierkante tegels in een standaard blokverband worden gelegd. Maar bij rechthoekige tegels kun je bijvoorbeeld kiezen voor een steensverband, visgraatverband of ander patroon.

Lichtinval en ruimtelijke beleving

Door tegels in de richting van de voornaamste lichtinval te leggen, ontstaat een ruimtelijk gevoel. Afhankelijk van de legrichting kan een vertrek optisch breder of langer lijken.

Beginpunt tegels leggen

Voor een symmetrische, gebalanceerde tegelvloer beginnen tegelzetters vaak in het midden van een vertrek te leggen. Vanuit daar worden tegels gelegd in de richting van de tegenoverliggende muur.

Speciaal legpatroon

Bij sommige tegels kun je kiezen voor een speciaal legpatroon dat gebruikmaakt van verschillende formaten van dezelfde tegel om een uniek patroon op de vloer te creëren. Echter, niet alle tegels bieden deze variatie in formaten. Het is dus belangrijk om te controleren of jouw gekozen tegel deze optie biedt.

Leggen in wildverband

Bij het kiezen van een legrichting voor houtlook tegels, is wildverband een keuze die steeds vaker voorkomt. Het leggen in wildverband houdt in dat je start met het stukje waarmee je in de vorige rij bent geëindigd, vergelijkbaar met leggen van laminaat. Deze methode geeft een natuurlijke en dynamische uitstraling aan de vloer, waardoor de tegels nauwelijks te onderscheidend zijn echt hout. Ook voor het leggen van dit verband, is een zekere mate van vakmanschap vereist.

Tegels leggen

Vraag 9: Zijn er antisliptegels te koop?

Ja, er zijn antisliptegels verkrijgbaar. Ze bevatten een ruwer oppervlak om grip te verhogen. Zo vermindert het risico op uitglijden in vochtige of natte ruimtes aanzienlijk.

Veiligheid is van essentieel belang. Dat geldt niet alleen in openbare ruimtes, maar zeker ook in ruimtes thuis die vatbaar zijn voor vocht. Denk aan de keuken en badkamer. Ook in deze vertrekken wil je de veiligheid waarborgen. Kies daarom voor het kopen van tegels die speciaal zijn ontworpen om uitglijden te voorkomen.

Een voorbeeld van een antisliptegel is de keramische antisliptegel. Keramiek is aantrekkelijk, duurzaam en functioneel, dankzij het vermogen om vocht te weerstaan. Voorzien van een speciale antislipafwerking, vormen keramische tegels een nog veiligere keuze in vochtige, natte ruimtes. Keramische antisliptegels zijn dan ook een uitstekende keuze voor je badkamer, keuken of toilet.

Tegelvloeren soorten

Vraag 10: Maak je keramische tegels schoon met afwasmiddel?

Nee!

Regelmatig krijgen we de vraag: hoe kun je keramische tegels het beste schoonmaken? Zeker wanneer je een nieuwe tegelvloer koopt, wil je weten hoe je deze het beste onderhoudt. De juiste zorg en reiniging zijn essentieel om je tegelvloer in topconditie te houden.

Voor optimale reiniging van tegels raden we aan om een beetje spiritus met warm water te vermengen. Breng dit mengsel met een zachte spons of doek op de tegels aan.

Vermijd agressieve, zure of schurende schoonmaakmiddelen. Deze middelen kunnen de glazuurlaag van keramische tegels aantasten. Vermijd ook het gebruik van schoonmaakmiddelen, zoals afwasmiddel en allesreiniger. Hierdoor blijft er een vettige laag achter op de tegelvloer, die vervolgens extra vuil aantrekt. Zo maak je het reinigen van je vloer alleen maar lastiger.

Gebruik de juiste onderhoudsmethodes en schoonmaakmiddelen om je tegelvloer er langer als nieuw uit te laten zien. Dus geen afwasmiddel, allesreiniger of agressieve, zure en schurende schoonmaakmiddelen. Warm water, een scheutje spiritus en een zachte spons of doek is alles wat je nodig hebt.

Tegelvloer schoonmaken

Mijn vraag over tegels kopen staat niet in dit lijstje!

Heb je na het lezen van deze lijst nog vragen over het kopen en kiezen van de juiste tegels? Twijfel je welke tegels het beste passen in jouw woning en bij jouw leefstijl? Geen zorgen! De professionals van tegels & sanitair expert Stienstra Joure staan klaar om al je vragen over tegels te beantwoorden.

Stienstra Joure beschikt over jarenlange ervaring in tegels en sanitair. We voorzien je met veel plezier van deskundig advies. Neem gerust contact op of bezoek onze showroom in Friesland, graag tot ziens!